Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt, Vox Populi

I Liberalerens sommerserie om litteratur og kultur intervjuer vi idag blogger og styremedlem i StoppDLD, Vox Populi (Knut Johannessen). Han vil gjerne slå et slag for lyrikken. Han lar handling følge ord; en av de faste spaltene på hans blogg er «Vox leser fredagslyrikk«.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Jeg tror det må bli ”Markens Grøde” av Knut Hamsun. Boken som bidro til at han fikk Nobels Litteraturpris i 1920. En bok som også inspirerte Mark Knopfler til å skrive ”The Telegraph Road”.

VoxP Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Det var en av mine tidlige leseropplevelser og Isak Sellanrå gjorde (og gjør) et sterkt inntrykk på meg. Om enkeltmenneskets kamp mot elementene, om stadig å utfordre seg selv og om ikke å gi opp.

Når leste du boken første gang?

– Jeg må ha vært 10-12 år gammel og fikk den ”pådyttet” av en litteraturinteressert bestefar.

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervjuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Nå synes jeg ikke det nødvendigvis er totalitært å brenne man ikke synes er verdt å lese. Konteksten er viktig og i Norge oppfattes dette helt annerledes enn i et totalitært regime.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Nei, jeg synes det er helt uproblematisk at den brukes av andre. Det er tydelig at Knausgård også har hatt sitt å stri med.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Foreslår at pengene går inn i et fond som brukes til å støtte talentfulle unge kunstnere i deres utvikling.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– I utgangspunktet ikke. Men skriver de godt nok, så for all del. Jeg er storkonsument av politiske memoarer/biografier, men når jeg får presentert bøker som Kjell Magne Bondeviks ” Et liv i spenning” innser jeg at de burde la være eller få noen andre til å gjøre jobben. En politiker som ikke stod meg nær politisk, men som skrev godt, var Einar Førde. Jeg har hans epistler fra Bergens Tidende i bokform (Innsyn og Utsyn) og finner stadig perler der. Frank Rossavik har for øvrig skrevet en av de beste biografiene jeg har lest, om nettopp Einar Førde.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Det rimer godt med FrPs forsøk på å leve opp til merkelappen ”for folk flest”, kanskje uten å lykkes helt.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– Bibelen? Nei, jeg tror ikke det skal felles trær for min skyld. Men når jeg først har anledningen vil jeg slå et slag for lyrikken. Det er mye stor litteratur i et godt dikt.

Vox Populi (eg. Knut Johannessen) er en norsk blogger, som i januar 2008 tok initiativ til en underskriftskampanje på nett mot Datalagringsdirektivet. Han var en av initiativtagerne da kampanjeorganisasjonen StoppDLD ble stiftet 03.november 2009, og er styremedlem i organisasjonen.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer