Ukategorisert

Stortinget må forbedre rutinene

Personvernet til stortingsrepresentanter som bruker skattefinansiert PC og mobiltelefon er under enhver kritikk. Stortinget må forbedre rutinene.

I dag ble det kjent gjennom VG at stortingsrepresentanter har fått mobiltelefoner fra Stortinget med sensitiv informasjon om andre representanter. VG bruker i artikkelen Mette Hanekamhaug som ett av eksemplene.

Twitter og i flere blogger, blant annet hos VamPus, blir politikere omtrent latterliggjort fordi de ikke sletter sensitiv informasjon før mobiltelefoner, eventuelt PC´er, blir levert inn på Stortinget.

Ikke så lett
Liberaleren har i dag vært i kontakt med flere personer som i det norske miljøet blir omtalt som dataeksperter. Fellesnevneren i alle samtalene er at informasjon ikke er lett å slette fra verken mobiltelefoner eller PC`er.

–Med gode kunnskaper er det mulig å rekonstruere alt av slettet informasjon. Det betyr i realiteten at hvis en stortingsrepresentant sletter et dokument med sensitiv informasjon fra PC`en, vil det, med svært gode kunnskaper, være mulig å finne igjen dette dokumentet, sier én av personene vi har snakket med.

Hvor gode kunnskaper må en ha for å kunne gjøre dette?

–Svært gode kunnskaper, sier mannen vi snakket med.

Artikkelen i VG handlet om kritikkverdige forhold på Stortinget. Hvor ille det er i departementene, som sitter på mye mer sensitiv informasjon enn det Stortinget gjør, er vanskelig å anslå.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Du
Du
11 years ago

Problemet her er ikke at bildene ikke ble slettet, problemet er at folk skal ha bilder av absolutt alt og alle og de skal ha disse bildene på telefonen og pc`en sin og de skal ha de med seg overalt. Hvorfor vet jeg ikke, jeg har ikke ett eneste bilde noe sted og har aldri mistet noen bilder heller. Så de får skylde seg selv.

Anonym
Anonym
11 years ago

Det stemmer ikke helt at man må ha «svært gode kunnskaper» Bilder som blir «slettet» blir ikke slettet i virkeligheten, det bare noteres at de skal behandles som slettet. De overskrives først delvis eller helt når man legger inn noe nytt. Det finnes enkel gratis programvare som hvem som helst kan bruke som kan få tilbake slike data fra PC. Kjempeenkelt med f.eks. Piriform http://www.piriform.com/recuva Med mobiltelefon krever det at man kjøper egen kabel og spesiell programvare, men det er like enkelt. Derfor hadde det faktisk ikke vært nok å slette bildene slik det påstås, man må overskrive dem med… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

Fra arkivet

 • Mangfold versus enfoldMangfold versus enfold
  Markedet skaper mangfold og politikk skaper enfold. Hva vil du velge?
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
  Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.
 • Frihet, likhet og brorskapFrihet, likhet og brorskap
  14. juli feirer Frankrike den store revolusjonen i 1789.
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.