Ukategorisert

Ingen rettssikkerhet med IAAF?

Igår kom det frem at IAAF nekter den dopingmistenkte kappgjengeren Erik Tysse en DNA-test av den urinprøven som ligger til grunn for anklagen om doping. Vi er for private domstoler, men kravet til rettssikkerhet kan ikke være lavere enn i de statlige domstolene.

Ifølge Dagbladet lørdag forandret Tysses urinprøve såkalt spesifikk vekt efter at den kom til laboratoriet i Roma. Tettheten viser om prøven kan brukes til dopingtest, og om prøven er vannet ut før selve dopingtesten.

Prøven viste forøvrig at Tysse hadde normale EPO-verdier. Det er altså flere grunner til at prøven bør analyseres på nytt.

I motsetning til IAAF har Antidoping Norge ikke svart på begjæringen fra Tysses advokat om DNA-test av urinprøven.

Liberaleren er tilhenger av private domstoler, der partene kan avtale seg imellom at de respekterer utfallet. Men det kan ikke være slik at aktoratet sitter med alle kort, og at bevisene ikke kan efterprøves.

Antidoping Norge bør bidra til å sikre Erik Tysse den rettssikkerheten han nektes av IAAF. Domsavsigelser fra idrettens voldgiftsdomstol vil ha liten verdi hvis det kan reises tvil om den “anklagedes” rettssikkerhet i prosessen from mot dom. Som i vanlige rettsproseser må bevisbyrden ligge på den som kommer med anklagen.

Idrettsutøvere som blir anklaget for doping fremstår som forhåndsdømt, og med små muligheter til å renvaske seg. Slik kan det ikke være, hvis man skal ha tillit til de organene innen nasjonal og internasjonal idrett som har som jobb å avsløre doping.

Comments are closed.

Fra Liberalerens arkiv

 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • En flyktning til besvær?En flyktning til besvær?
  Finnes det markedsløsninger for å løse flyktningskrisen?
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • Norge som føderal republikk?Norge som føderal republikk?
  Norge er et parlamentarisk demokrati, men dét var ikke hva grunnlovsfedrene så for seg.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?