Ukategorisert

Avgjøres valget av en president, en kriminell og en nobelprisvinner?

The Christian Science Monitor har en bakgrunnsartikkel om presidentvalget i Peru, der det skrives at 2011-valget er som en repetisjon av valget i 1990. Valget iår står egentlig mellom den omstridte nobelprisvinneren i litteratur Mario Vargas Llosa (som støtter Toledo), avtroppende president Alan Garcia (som støtter Kuczynski), og den fengslede ekspresident Alberto Fujimori (som støtter datteren Keiko). Hva var så situasjonen i 1990?

Jo, Alan Garcia var også da avtroppende president. Faktisk så avtroppende at han rømte landet efter en katastrofal presidentperiode som endte i hyperinflasjon og politisk kaos. Mario Vargas Llosa var selv presidentkandidat på et nyliberalistisk program, men tapte for den mer politisk ulne populisten Alberto Fujimori. Sistnevnte vant, og overtok Vargas Llosas politiske program.

Ifølge artikkelen er Vargas Llosa blitt mer sentrumsorientert i løpet av 21 år, og ønsker derfor ikke at hverken venstrenasjonalisten Humala eller datteren til hans beseirer i 1990 overtar makten. Det blir som et valg mellom dødelig kreft og aids.

Alan Garcia mener han har innflydelse nok til å avgjøre valget, noe kommentatorer er sterkt uenige i. Velgerne til det eneste partiet med organisasjon og historie efter europeisk mønster, APRA, er splittet i sin støtte til ulike kandidater.

og Keikos far styrer visstnok det meste fra sin fengselsscelle. Les hele artikkelen her.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
10 years ago

[…] Alberto Fujimori (1990 – 2000) leder såvidt over venstrenasjonalisten Ollanta Humala. The Christian Science Monitor skrev tidligere at valget avgjøres av avtroppende president Garcia, nobelprisvinner i litteratur Mario Vargas Llosa, og ekspresident […]

trackback
10 years ago

[…] Tidligere ble det antydet at årets valg kunne bli avgjort av tre personer i Peru; avtroppende president Alan Garcia, tidligere president Alejandro Toledo (som kom på 4.plass i årets valg med 15,6%) og forfatter og vinner av Nobels litteraturpris Mario Vargas Llosa. Sistnevnte tapte valget mot Keikos far Alberto i 1990. […]

Fra arkivet