Ukategorisert

Toledo: – Jeg støtter hverken Humala eller Keiko Fujimori!

Perus tidligere president Alejandro Toledo var svært klar både på Civitas frokostmøte mandag morgen, og på sin egen pressekonferanse på Grand hotel i forkant av Oslo Freedom Forum 2011. Han avviste blankt å støtte noen av kandidatene foran 2.runde av presidentvalget i Peru 05.juni.

Civitas frokostmøte skulle egentlig ha økonomen Hernando de Soto fra Peru som innleder, for å snakke om økonomisk frihet og de fattigste. Sent søndag ble det klart at han måtte melde avbud både til Civita og Oslo Freedom Forum. De Soto er rådgiver for presidentkandidat Keiko Fujimori – og hun ønsket hans nærvær.

Istedet ble Perus tidligere president Alejandro Toledo og den afrikanske økonomen Dr. George Ayittey hentet inn for å snakke om samme tema. Civitas ordstyrer, David Hansen, opplyste at begge var akademikere, men at Toledo i motsetning til de Soto hadde førstehånds erfaring i å bekjempe fattigdom – gjennom perioden som Perus president.

Det var ikke til å unngå at Toledo fikk spørsmål om hvem han ville støtte av kandidatene i 2.valgrunde av presidentvalget i Peru, og spørsmålsstilleren mente å ha oppfattet at Toledo ville forhandle med venstrenasjonalisten Ollanta Humala om å støtte ham.

Dette avviste Toledo blankt, og gjorde det klart at han ikke støtter noen av de to kandidatene. Istedet lovet han at han og hans parti Peru Posible vil stå vakt om demokratiet i Peru.

Å komme fra rollen som professor ved Stanford til å lede kampanjen for å avsette Perus autoritære president gjennom hele 1990-tallet, Alberto Fujimori, og så selv befinne seg i rollen som Perus president var ifølge Toledo selv den rene galskap. Både han og David Hansen påpekte at Toledo selv ikke hadde gått veien om lokal og regional politikk og skaffet seg erfaring. Toledo mente likevel at det bare var å google hans resultater fra perioden 2001 – 2006 (NB! Efter Fujimoris forsøk på å skaffe seg en tredje valgperiode i 2000 – i strid med grunnloven, har Peru innført en begrensning som gjør at den sittende president ikke kan søke gjenvalg før det har gått én presidentperiode efter valgperiodens utløp).

Toledo på Civitas frokostmøte

Toledo var krystallklar på at det finnes makthavere i Latin-Amerika som efter å ha brukt det demokratiske systemet for å bli valgt inn i posisjoner foretrekker å lempe på reglene slik at de selv kan bli gjenvalgt fremfor å bidra til å styrke og bevare de demokratiske institusjonene. Han unnlot ikke å navngi dem han mente inntok denne rollen; Chavez i Venezuela, Morales i Bolivia, Ortega i Nicaragua og Rafael Correa i Ecuador.

Føler seg forrådt av Pedro Pablo Kuczynski
Efter Oslo Freedom Forums pressekonferanse med et utvalg blant konferansens innledere avholdt Alejandro Toledo sin egen pressekonferanse på Grand hotell. Fokuset blant journalistene fra hovedsaklig spansksproglige medier var naturlig nok det forestående presidentvalget i Peru.

Toledo endte på 4.plass i 1.runde av årets presidentvalg, med 15,6% av stemmene, rett bak sin statsminister det siste året han var president; Pedro Pablo Kuczynski fikk 18,5%.

På spørsmål fra Liberaleren om det ikke hadde vært mulig å gjenopplive den politiske alliansen som i 2000 fikk fjernet daværende president Fujimori, og slik sørge for at en kandidat uten tvilsom demokratisk fortid kunne gå videre til 2.runde, avviste Toledo dette.

Toledo sa at det ikke var noen koalisjon i 2001, ihvertfall ikke en hvor Kuczynski deltok. Det var Toledo som førte kampen, og de demokratiske kreftene i Peru samlet seg bak ham. Kuczynski deltok ikke. Toledo gav uttrykk for at Kuczynski ødela hans egen kampanje for å bli president på nytt iår. Istedet er Peru stilt overfor et valg landet efter Toledos mening burde få slippe; mellom venstrenasjonalisten og Chavez-vennen Ollanta Humala, og den korrupte, autoritære og fengslede ekspresidentens datter og tidligere førstedame Keiko Fujimori. Toledo gav uttrykk for at hans landsmenn må ha masochistiske tendenser som lar seg sette i en situasjon hvor to kandidater som begge har et tvilsomt forhold til demokratiet er det man har å velge mellom i presidentvalgets avgjørende runde.

Keiko har en far i fengsel, mens Ollanta Humala har en bror i fengsel. Begge dømt for forbrytelser som skader Perus demokratiske system.

En som ikke er enig i ekspresidentens skyldfordeling er den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosas sønn Alvaro. «Living in Peru» siterer fra Alvaro Vargas Llosas intervju med Diario 16, der han sier at både Kuczynski, Toledo og sentrumskandidaten Luis Castañeda må dele ansvaret for «det katastrofale resultatet» i 1.runde av presidentvalget. I motsetning til Toledo har både far og sønn Vargas Llosa gått ut med støtte til Humala. Det er mulig angrepet på bl.a Toledo fra Alvaros side må forstås på denne bakgrunnen.

President Garcia har blandet seg inn i valgkampen
Også avtroppende president Alan Garcia fra APRA hadde blandet seg inn i valgkampen, ifølge Toledo. Ikke ved å si hvem han selv ønsker som sin efterfølger – men hvem han ikke ønsker; nemlig Toledo. Det var Toledo som slo Garcia ved valget i 2001.

På spørsmål om å velge den «minst verste» kandidaten, og den som lettest lar seg fjerne fra makten hvis vedkommende skulle begynne å ødelegge Perus demokrati, svarte Toledo at han ikke ønsket å ødelegge hva Peru har oppnådd i de siste ti årene. Han mente at å måtte styrte nok en president ville være å sette Peru tilbake i tid.

Toledo sa at han ikke ønsket å risikere et nytt 2000/01-scenario – der presidenten rømte ut en bakdør fra presidentpalasset, og benytte seg av et (japansk) statsborgerskap ingen visste at han hadde – og trekke seg fra vervet han jukset seg til ved kun å sende en fax.

Toledo er betenkt over utviklingen i Peru

På spørsmål fra Liberaleren om de demokratiske institusjonene – som Toledo på frokostmøte med Civita mente måtte styrkes i hele den 3.verden – er sterke nok i Peru til å motstå eventuelle antidemokratiske fremstøt fra Keiko Fujimori eller Ollanta Humala, svarte Toledo at de er ihvertfall sterkere idag enn på 1990-tallet (da Keikos far styrte). Blant annet har rettssystemet i Peru bestått sin prøve ved å dømme Alberto Fujimori til 25 års fengsel for korrupsjon.

Toledo mente likevel at Peru har en lang vei å gå før de demokratiske institusjonene har tillit blant folk flest. Alejandro Toledo er ikke medlem av den nyvalgte kongressen i Peru, men lovet at han og hans parti Peru Posible vil stå vakt om de demokratiske institusjonene i Peru. Derfor ønsker Toledo nå å bli værende i Peru – og balansere ansvaret han føler overfor sitt hjemland og forpliktelsene han har utenlands, blant annet gjennom sin organisasjon Global Center for Development and Democracy.

Les også Liberalerens artikkel om 1.runde av presidentvalget i Peru.

Liberaleren dekker Oslo Freedom Forum, og vil komme tilbake med flere artikler fra konferansen. Du kan via OFFs nettside følge direktesending fra konferansen – fra og med imorgen kl. 0915.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer