Ukategorisert

Kommuner vil ha nordsjøturnus

Siv Jensen (FrP) er den politikeren som i vår har snakket med mest om nordsjøturnus i kommunesektoren. Flere kommuner innfører det FrP-lederen ønsker.

Jensen brukte deler av landsmøtetalen til å snakke om nordsjøturnus. Hvorfor er nordsjøturnes bra på vann, men ikke på land, spurte Siv Jensen i talen.

Helse- og sosialsjef i Porsanger kommune vil om kort tid foreslå nordsjøturnus for de ansatte i helsesektoren.

–Jeg tror denne type turnusordninger bare kommer til å bre mer om seg. Så får vi avgjøre om vi ønsker å følge utviklingen, sier Aina Borch, Helse- og sosialsjef i Porsanger kommune, til avisa Sagat.

De som går nordsjøturnus jobber intensivt i to uker og har tre uker fri, for å forklare ordningen på en enkel måte. Som en prøveordning har sykepleierne i Måsøy jobbet nordsjøturnus i over ett år. Nå står arbeidstakere i kø for å få seg jobb i Havøysund, ifølge kommunepolitikere i Måsøy kommune.

LO er prinsipielt imot nordsjøturnus på permanent basis. LO mener blant annet at dette svekker bosettingen i distriktene og fører til at arbeidstakerne ikke klarer å jobbe til pensjonsalderen.

For at en kommune kan lage en skiftordning etter mønster fra Nordsjøen, er kommunen avhengig av dispensasjon fra arbeidsmiljøloven og at de ansattes organisasjoner sier ja.

0 0 vurdering
Vurdering
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Morten Myksvoll
9 years ago

Regjeringen skriver på egne sider om oljeturnus: http://www.regjeringen.no/nb/dep/krd/kampanjer/kvalitetskommuneprogrammet/gode-eksempler/arbeidstidsordninger/arbeidstidsordninger-listeside/oljeturnus-ga-sokerskred.html?id=587744

Dette står under fanen “gode eksempler”. Likevel vil de at fagbevegelsen skal kunne overstyre slike ordninger, selv når arbeidstakerne selv vil. Det viser hvem regjeringen bryr seg mest om.