Ukategorisert

Biblioteket utkonkurrerer private aktører

Se TV-seriene som Bergen bibliotek låner ut ved hjelp av skattefinansierte penger.

Mens private aktører, som ikke har sugerør ned i en skattefinansiert kasse, må selge TV-serier, kan offentlige bibliotek gi tilbud som private aktører kun kan drømme om. Eller; private aktører kan også gi bort varer til kundene, men for de fleste vil det bety kroken på døra i løpet av kort tid.

Bergen bibliotek lokker med seriene The Wire, Weeds, Ashes to Ashes, Breaking Bad, Mad Men, Twin Peaks, Sherlock, Californication og mange flere TV-serier. Ikke bare er biblioteket en trussel for butikker og kiosker, men også for forhandlere på internett og TV-kanaler.

Liberaleren mener det er uheldig at staten er aktør innen konkurranseutsatte område, fordi staten også er regulator og premissgiver for konkurransen. Biblioteket er et klassisk eksempel på usunn konkurranse!

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Morten Haugen
Morten Haugen
10 years ago

Ja, og grunnskolene utkonkurrerer private aktører. Og brannvesenet utkonkurrerer private aktører; ikke bare det, brannvesenet er jo et direkte hinder for å skape økt byggeaktivitet i Norge. Kommuneplankontoret utkonkurrerer jo også private aktører.

Så lenge man gjør biblioteket til et spørsmål om enkeltindividers enkeltlån av den enkelte bok og dvd, så kunne kanskje argumentene ovenfor hatt noe for seg. Men biblioteket har aldri vært ment som et offentlig svar på private underholdningsbehov.

Biblioteket er en del av samfunnets intellektuelle, demokratiske og kompetanseutviklende infrastruktur. Uten bibliotekene ville borgerne vært dummere, til skade for nasjonen. Simple as that.

André
André
10 years ago

Dummere uten skattebetalt bibliotek? Riiight! Grunnskolen burde ikke eksistert. Private hadde gjort en mye bedre jobb, men det er per definisjon, siden private ikke gjør annet enn å tilby det folk vil ha. Staten gjør ikke det, men det er også per definisjon, siden staten (en kult) er bygget på tvang/voldstrusler. Staten er ikke nødvendig for intellektuell utvikling og direkte i veien for den! Vi er født nysgjerrige/lærevillige, noe offentlig skole er ganske flink til å slå ihjel, i hvert fall på enkelte områder. Frihet er det viktigste for utvikling. Den prøyssiske skolen var aldri ment å gjøre folk smarte… Read more »

André
André
10 years ago

… som overhodene tror gagner overhodene altså…

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
10 years ago

Hei,

Er egentlig ikke sikker på om utlån av TV-serier er noen stor trussel mot salg av samme seriene; bibliotekenes tilbud er mer å ligne med fildeling.

Om man vil låne noe populært på biblioteket, må man -naturlig nok- stille seg i kø. Om man finner noe man liker, er det nok mer sannsynlig at man heller kjøper resten av sesongene. (Eksempelet The Wire – sesongene koster under 150kr/stk med frakt fra play.com…)

Skal ikke vente mye før det er verdt 150kr å få se ting når man vil, i det tempo man vil.

Fra arkivet