Ukategorisert

Hold fengslingsmøtet åpent!

Oppdatert: Møtet blir lukket. Mange tar til orde for å lukke fengslingsmøtet for terrorsiktede Anders Behring Breivik kl 1300 idag. For å unngå at han får en talerstol. Fengslingsmøtet må holdes åpent!

Blant dem som ønsker å lukke fengslingsmøtet er generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, ifølge Aftenposten. Professor Jan Fridtjof Bernt er ifølge samme artikkel helt uenig.

Liberaleren mener at fengslingsmøtet må holdes åpent.

Siden bombeattentatet og massakren har åpenheten i det norske samfunnet, og nærheten til landets ledere blitt fremholdt som en styrke.

Norge er ifølge Grunnloven bygget på rettsstaten. Grunnprinsippene i rettsstaten er at alle har krav på å få vite hva de er anklaget for, hvem som anklager dem, få se bevisene – og kunne forsvare seg i en rettssak.

Hvis Breivik avskjæres fra rettighetene han har i henhold til rettsstatsprinsippene, vil konspirasjonsteoriene få ny næring blant nasjonalister.

» Det er ikke nødvendig at Brevik får en plattform til å formidle sine syke synspunkter. Det har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Aftenposten.no. »

Et fengslingsmøte – og en rettssak – har sine rutiner. Hvis Breivik forsøker å gjøre fengslingsmøtet til en talerstol vil han raskt bli avskåret av dommeren. Og hvis Breivik ikke respekterer rettens former vil han bli vist bort. Forsvareren hans vil uansett være tilstede.

Dommeren kan også ilegge media referatforbud og fotoforbud.

Det får være opp til dommeren, påtalemyndighet og forsvarer å sørge for at den rette balansen mellom Breiviks rettigheter og behovet for å unngå det varslede proganadashowet til Breivik blir sikret. Forsvarer Lippestad har uansett sagt at han ikke ønsker å være noe talerør for klientens politiske syn.

Politiets frykt for lynsjing (ifølge VG) tror jeg ogå må anses som overdrevent. Både landets politiske ledere og folk flest har vist en verdighet i sorgprosessen og reaksjonene efterhvert som detaljene er blitt kjent, som minst av alt minner om lynsjestemning.

En stortingsrepresentant Stine Renate Håheims ord til CNN om at en drapsmanns hat kan bli oppveiet av de manges kjærlighet gir uttrykk for tro på og håp om at det norske samfunnet klarer seg gjennom denne nasjonale tragedien uten at terroristen klarer å påvirke oss i negativ retning. Måten Norge takler tragedien kan vise seg å bli den største overraskelsen – både for drapsmannen og resten av verden.

Skal vi unngå at frykten vinner, og at konspirasjonsteorier vinner frem, må rettsmøtet holdes åpent – for verden. For internasjonal presse er allerede massivt tilstede utenfor Oslo tinghus.

Rettssaken vil uansett bli en mye større prøvelse enn fengslingsmøtet, hvis man skal unngå å gi terroristen en talerstol.

Nettavisen er enig i åpent møte.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer