Ukategorisert

Ingen ende på gode nyheter

Det er sjelden det kommer gode nyheter fra det kommunistiske arvemonarkiet Nord-Korea, men i morgentimene idag kom meldingen om at diktatoren Kim Jong-Il er død. Av “fysisk og mental overarbeidelse”.

En skal ha uttalt at han ikke gledet seg over at noen var død, men hadde lest et par nekrologer med glede. Kim Jong-il er det ingen grunn til å savne, like lite som det var noen grunn til å savne Libyas styrtede diktator Muammar Ghadafi. Det beklagelige med deres død var at de ikke ble stilt til ansvar for sine ugjerninger.

Nord-Korea er verdens mest lukkede land. Mens ledelsen fråtser i vestlige luksusgoder sulter de befolkningen i landet til døde. Hvis de da ikke sitter i fengsel eller arbeidsleir for en eller annen “forbrytelse” du og jeg tar som selvfølgelige rettigheter. Som ytringsfrihet. Nord-Korea er ansett som verdens minst frie land.
Kim Jong-un, den avdøde diktatorens tredje sønn, skal visstnok ta over makten, og har støtte av hæren. Han er svært ung, efter asiatisk standard for ledere. Født i 1983 eller 1984. Det sies at han har tatt plastiske operasjoner for å ligne sin beryktede farfar Kim Il-sung. Og at han skal lide av diabetes som følge av liten fysisk aktivitet.

Siden det ikke foreligger noen fredsavtale mellom Nord-Korea og det demokratiske Syd-Korea er militære styrker både der og i Japan stilt i beredskap efter at nyheten om dødsfallet kom. Regimet i Nord-Korea har få venner, og anses som uforutsigbart. hva som egentlig vil skje i landets maktelite efter dødsfallet til Kom Jong-il er usikkert. Kanskje vil alt fortsette som før, men det kan også komme en maktkamp på toppen.

Under årets konferanse Oslo Freedom Forum var den amerikanske journalisten Barbara Demick en av foreleserne, og snakket om dagliglivet i nettopp Nord-Korea. Hun beskrev landet som fullstendig uten politisk opposisjon. Skal det komme endringer må de altså komme innenfra, eller som følge av ytre press. Hennes bok om Nord-Korea er også kommet på norsk: Mørkets rike: Reportasje fra Nord-Korea. Gitt ut på CappelenDamm. Anmeldelse i Dagbladet finner du her.

For den hardt prøvede befolkningen i landet vil det neppe være mye å glede seg over. Den brutale undertrykkelsen vil fortsette. Ihvertfall i overskuelig fremtid.

2011 har vært et dårlig år for verdens diktatorer. Dessverre finnes det fortsatt nok av av dem ved makten rundt om.

0 0 vurderinger
Vurdering
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
9 years ago

Som The Economist i sin tid skrev i nekrologen over en afrikansk statsleder av det mindre kompetente slaget: ‘He finally did a good deed for his country by dying for it.’

(Lurer på om det ikke var forrige generasjon Eyadéma i Togo som ble den tvilsomme æren til del – apropos hereditært styre…)

Mest lest

Fra arkivet

 • Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?
  Dette er et merkelig spørsmål som alle liberalere bør avfeie. Vi bør stille bedre spørsmål!
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.