Ukategorisert

La elevene møte Aisha og lære om niqab!

At Aisha Shezadi reiser rundt på norske skoler og holder foredrag iført niqab, og samtidig støtter Taliban og er motstander av demokrati (fordi det er overflødig under sharia) provoserer mange. Men hvorfor?

Det har vært ekstra provoserende at hun får økonomisk støtte av Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF).

“- Mandatet i klasserommet er å snakke om det personlige valget om å gå i niqab. Det holder hun seg strengt til, og presiserer at hun ikke snakker om andres valg eller på vegne av en gruppe, sier Wanda Voldner, daglig leder i Foreningen Les!” til VG.

Foreningen !les deler ut Uprisen til forfattere av ungdomsbøker. Ifølge Klassekampen og NRK har to prisvinnere gitt tilbake sine priser, i protest mot at Aisha deltar i en turne på norske skoler, som også støttes av Foreningen !les. “- Jeg gjør dette på prinsipielt grunnlag. Å gå med niqab viser for meg et uakseptabelt kvinnesyn, sier Morten Skårdal.”

Dagens ungdom vokser opp i et flerkulturelt samfunn. Niqab, hijab og til og med burka er en del av gatebildet i flere norske byer. Elever vil ha medelever som bruker f.eks hijab. Kanskje stiller noen av mødrene opp på foreldremøter, discokvelder eller andre aktiviteter iført niqab. Skal den oppvoksende slekt forstå motivasjonen for å bruke slike plagg, bør de kanskje få forklaringen fra de som selv har valgt å bruke disse plaggene?

Norsk skole skal lære den oppvoksende slekt om demokrati, menneskerettigheter og likestilling. I det norske samfunnet finnes det folk både blant de med flerkulturell bakgrunn og blant såkalt etnisk norske, som er mot både demokrati, menneskerettigheter og likestilling. Er det bedre om norske skoleelever læres opp til å forherlige det norske samfunnet uten å se alternativene, annet enn i lærebøker og på film?

Når det finnes folk som ikke bare er mot krigføringen i Afghanistan, men også støtter Taliban og mener demokrati er overflødig når samfunnet styret av sharia – hvorfor ikke la elevene møte dem? Da blir menneskerettigheter og demokrati noe helt annet enn en selvfølge. Noe mer enn festtaler på 17.mai og i nyttårstalene til kongen og statsministeren.

Blant nordmenn er synet på hijab og niqab delte. Noen mener det står for et undertrykkende kvinnesyn og at kvinner iført disse plaggene er som vandrende fengsler. Andre mener plaggene gir en frihet for kvinnene til å bevege seg utendørs som de ikke ville oppnådd ellers.

Aisha Shezadi har standpunkter svært langt unna Liberaleren. Men hennes syn på niqab kan bidra til å gi debatten om personlig frihet, om kvinnefrigjøring og om demokrati et efterlengtet løft. Norske elever kan bli mer bevisste på sine valg.

Nettopp derfor bør hun få lov til å holde sine foredrag på norske skoler.

Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen har også blogget om saken; Ekstremisme i klasserommet

I Aftenposten har Magnhild Antigirl skrevet Et forsvar for Aisha.

Også FrPs Kent Andersen (medforfatter av kronikken “Drøm om Disneyland”) har skrevet en bloggpost om temaet. Det gjorde han allerede 04.juni ifjor – som et svar til hennes bidrag i boken “Utilslørt – Muslimsk Råtekst”; Jeg ser niqab – men liker det ikke.

54 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jim R Hartmann
Jim R Hartmann
9 years ago

Dere må da ikke kategorisere dette under ytringsfrihet når den friheten består i å fremme og yttre et nedverdigerende kvinnesyn og lover som åpner for å drepe folk som ikke tilhører samme tro selv innenfor islam som i sin normale form ikke har denne ekstremismen. Videre handler det still stor del om å utsette elever for meningsytringene til en kvinne som har akseptert og synes det er OK og være objekt for en grovt krenkende stammkultur som foreskriver strenghet og vold mot kvinner og syke fysiske avstraffelser og til og med dødstraff for ting som nære familjemedlemmer har gjort for… Read more »

Magne D. Antonsen
9 years ago

Bra blogg, Per Aage!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

anonym
anonym
9 years ago

Helt enig med Jim R Hartmann!
Barn er lett å påvirke, og å sette fram dette som et “forbilde” blir helt feil. S
Ja til å hjelpe flyktninger som trenger det, men hvis de vil bli værende i landet bør de leve etter den norske kulturen. At kvinner bærer niqab er svært kvinnediskrimerende. Hvis troen deres er så viktig for dem, og de ikke vil gi slipp på denne drakten så respekterer jeg det, men synes de har valgt feil land å bosette seg i.

Christian
Christian
9 years ago

Foreningen med det tåpelige varemerket “!les” er åpenbart et (dårlig fordekt) markedsføringstiltak fra en bokbransje i økonomisk krise.

Å invitere en religiøs ekstremist på “!les”-turné i den offentlige skolen, har gitt foreningen masse gratis reklame i media.

Hvilket naturligvis var hensikten.

Pepsy
Pepsy
9 years ago

Jeg er enig i prinsippet om at at hvem som helst skal kunne kle seg i hva som helst, men samtidig må man være beredt til å ta konsekvensene av sine valg. Ifører man seg en niqab så melder man seg samtidig ut av samfunnet og det sosiale livet ellers og kan ikke forvente å få arbeid eller å kunne delta i andre sammenhenger hvor man har behov for å kommunisere med andre mennesker. Hvis det er generell frihet man er mest opptatt av, må det også være rom for å gi arbeidsgivere frihet til å nekte å ansette personer… Read more »

Moskus
Moskus
9 years ago

I så fall betrakter jeg det som en selvfølge at de skal få møte folk med andre, like ekstreme overbevisninger: Nynazister, kommunister o.s.v…. Fra spøk til alvor: Problemet til bloggforfatteren her er at han betrakter niqaben isolert, og ikke i sammenheng med resten av det kvinner iført niqab står for. I motsetning til hva bloggforfatter (og så altfor mange andre) så kan ikke niqaben sees isolert, ute av sin kontekst: Den er en del av en hel pakke. Og hvis kvinnen da kun får mulighet/mandat til å snakke om dette ene klesplagget, så blir hele forestillingen ikke bare overforenklet,men fullstendig… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
9 years ago

(C)-programmereren i meg synes det er fantastisk at foreningen kaller seg !les – ! brukes som negasjon i C(++) og sikkert også i C# og Java.

Med de brillene på, heter altså foreningen ‘Ikke les’.

Pleym
9 years ago

Magne, takk skal du ha!

Terje_S
Terje_S
9 years ago

“…provoserer mange. Men hvorfor?” Er vel innlysende det vel, vi lever i 2012, ikke 1112!

Trond
Trond
9 years ago

Jeg synes ikke vi skal blande disse forskjellige typer levesett. Hadde vi hatt 0 muslimer i norge så hadde det vært en artig kurositet å hatt dette mennesket her til å fortalt oss litt om dem. Men siden det er slike mennesker her i landet så blir det litt for seriøst. Det er en realitet att folk vil ha ett slikt levesett i en helt annen kultur en den dem lever i. Slikt kan være veldig forvirrende og ødeleggende. Vi skal vel som mennesker prøve å se fremover, ikke bakover. Har ikke brukt for mye oljefond hvis framtida er niqab.

Henning
Henning
9 years ago

Man har ikke lenger lov å forkynne om den kristne tro i norsk skole. Bordbønner og salmesang er ut, og barna skal ikke lenger få høre om bibelens Jesus. Men barna skal få lov å lære om sharialovgiving, kvinneundertrykkelse og sympati til taliban. Slike har ingenting i vårt land å gjøre, kast dem ut snarest!

Abdulla Aziz
Abdulla Aziz
9 years ago

LÅTER AISHA MIG I DEMOKATIETS ANDA ATT BERETTA OG FØRKLAR FØR HENNES BAR ATT GUD INTE FINNS.OG ATT ETA GRISKØTT ER HELT OFARLIGT

Gunn Kroon
Gunn Kroon
9 years ago

For det første, jeg forstår ikke helt hva dere alle snakker om, alle disse navn på tildekking av kvinnkroppen. Etter å ha bodd i midt-østen i 17 år, 12 år i Saudi Arabia og 5 år i Qatar blir det litt for mye “synsing” for meg. Hva i himlens navn vet dere om noe av den kulturen dere tror dere snakker om. Kan vi slutte å snakke (skrive) om klesdrakten til kvinner for å illustrere et samfunn og en kultur. Hvir dere vil følge litt med mer kan dere jo prøve å sette dere inn i litt av kulturen. Jeg,… Read more »

Abdulla Aziz
Abdulla Aziz
9 years ago

DETTA ER OKUNNIGT OG NAIVT.MAN SKA EVEN I FREDSTID FØRSVARA SINA VERDIER OG PRINCIPER SOM MAN HAR VUNNIT FRAM GENOM MÅNGA HUNDRA ÅRS HÅRDA INSASTER.
I
JAG ER FØREDETTA MUSLIM OG JAG FØRSTÅR ARABISKA.ISLAM ER DET FARLIGASTE VAPNET SOM MENISKAN HAR FUNNIT PÅ.DET MEST RASISTIKA RELIGON SOM FINNS.JAG KAN NESTA HELA QURAN HELT UTAN TILL.NU LÅTER DET FØR SOM HARRY POTTER,POKE MAN ,SUPERMAN OG LIKNANDE BARNSLIGA TANKAR.SLUTA ATT VAR DUM NORGE.

trollface
trollface
9 years ago

^ lol u mad?

Anne M
Anne M
9 years ago

Ja nettopp. slutt å vere dum Norge, og hvorfor er det ikke andre relegioner som stadig står på barrikadene og hevder sin rett, jeg SKAL , jeg VIL og jeg må. Hvorfor skal Norge tolerer hva det en måtte vere, men å forsvare alle de stakkars innvandrerjentene som daglig kjemper en stor kamp, for nettopp slippe unna tvang, underkastelse og trussler , på dette område viker myndighetene, og terper på ordet dialog. For stadig fler av disse jentene er myndighetenes løsning voldsalarm, på tide å stå opp for alle undertrykte, for slike tilstander skal man ikke ha i Norge, eller… Read more »

Steinar
Steinar
9 years ago

Skal vi godta at nazister stiller i full naziuniform og holder foredrag på skolene? og i tilegg får økonomisk støtte??????????????????

anna
anna
9 years ago

80% av den norske befolkning har gått av skaftet, vi lever i en syk verden hvor mennesker elsker å sjikanere og trakkasere andre mennesker. Vi er blitt blinde og døve.Vi er noen redde mus som må angripe andre for å føle oss ovenpå. Hvorfor kan man bare ikke leve i fred og harmoni uansett hva andre velger? Er det rart det blir/er krig og uvennskap i verden. La for Guds skylt folk sjøl få bestemme deres religion, klesdrakt osv. Hvis alle passer på seg selv og ikke absolutt må ut å angripe og slenge med leppa når de går forbi… Read more »

Otto
Otto
9 years ago

Da må vi jo slippe til andre religiøse fanatikere som ønsker fortelle om sine underlige oppheng. Ser frem til at liberale organiserer foredragsturneer med Jehovas Vitner og Smiths Venner også. For dette trenger jo ungdommen å lære om, ikke sant? Og for ikke å snakke om scientologene….

For det er vel ikke slik at det er noe spesielt med nettopp muslimske fanatikere som tilsier at de unge må lære om dem?

anna
anna
9 years ago

Vi har godt av å lære om alle slags mennesker og religioner. Man må også lære om hva tåleranse er.

I det siste er det jo muslimene som har fått gjennomgå i media, det er nok fordi vi må ha en håggestabbe som vi kan hågge på.

ThomasMencken
ThomasMencken
9 years ago

Rent praktisk sett så burde vi jo da også sponse en runde der man tar med seg Nynazister, Militante Ateister og folk som støtter Anders Behring Breivik rundt i Norske skoler.

Tore Skår
Tore Skår
9 years ago

Ser at man oppfordrer elever til å møte Aisha.
Hvordan ser de at det virkelig er henne?

Reidar Karlsen
Reidar Karlsen
9 years ago

Verden styres av overtro.

Reidar Karlsen
Reidar Karlsen
9 years ago

Verden er full av diverse religioner. Alle hevder å ha den “rette” tro. Vi kan ramse opp hundrevis. Jeg vil gjerne kalle disse for overtro… For det er DET det er. OVERTRO. Vifte med en svart bok, og si at all sannhet er mellom permene på denne..-Den har alle svar. Det handler om å heie på det “rette lag”. Er det ikke en overtro, så blir overtroen erstattet med en fotballklubb, et ishockeylag, eller hvasomhelst. Det tragiske at de fleste av oss er så primitive at vi banker opp/dreper annerledestroende. Det finnes utallige eksempler på sportspøbler som har drept tilhengere… Read more »

eirik olsen
eirik olsen
9 years ago

Ha ha.Snakk om taper.
Blir som om jødene skulle reise rundt å hylle nazismen.”Vi jøder skal gasses vi”.
Bakstreverske dustekjærring.
Sett henne på første fly til Afghanistan

kim
kim
9 years ago

Du er så naiv at jeg får helt vondt av deg! Det neste er vel at Vigrid skal turnere landet rundt med sine syke meninger. Denne dama fortjener ingen støtte, hun burde bli satt på første flyet ut av Norge, slikt søppel trenger vi overhodet ikke! De imbesile og barbariske holdningene sine kan hun få utløp for i den tilbakestående muslimske verden.

kim
kim
9 years ago

Og en ting til, hvordan tror du du hadde blitt møtt av Aishas og hennes likesinnede hvis du hadde holdt en presentasjon nedi Afghanistan og snakket varmt om demokratiet,relgionsfrihet osv foran hundrevis av Talibantilhengere? Det siste du hadde sett ville ha vært hoggestabben. Denne dama fortjener overhodet ikke respekt, hun spytter på samfunnet vårt og burde utvises.

fatima
fatima
9 years ago

hun damma må bli kastet ut av Norge. og dt mest sjokerende over alt at hun går rundt og forteller henes historie angående nikab og samtidig støter taliban som er number 1 on the teror list:) hehe dt høres veldig sykt utt att hun får økonomisk støtte av Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF). jeg er muslim selv men støter ikke en syk jente som hu der det er akurat sånne (wanna be muslimer) som ødleger for alle.

Silje
Silje
9 years ago

Er det noen av dere som vet hva hun gjør i Norge da? Siden hun synes Taliban er så fantastiske så har hun vel ikke noe å flykte fra?

trackback
9 years ago

[…] en kommentar Aftenpostens kulturredaktør Knut-Olav Åmås har skrevet idag, med samme standpunkt som meg; Aisha må få snakke om niqaben sin. Les kommentaren her. Kategori(er): Kort […]

mina
mina
9 years ago

Kim Og Erik olsen Hun er ikke fra Afghanistan hun er fra Pakistan hvorfor tror dere det? skjønner at folk går med slør i Afghanistan http://www.nrk.no/video/aisa_shezadi_20_om_sitt_niqab_valg/6086037295A0A34F/, men de går ikke med niqab. Skjønner ikke at hun går med slikt etter å ha bodd så lenge i norge har hun ennå ikke klart å integrere seg det sier mye om disse pakistanere de har også skylden for all den ekstremismen som eksisterer i Afghanistan ved å støtte og trene taliban og selvmordsbombere har så lite til overs for det landet når hun er så utakknemlig og utilpass her i norge kan… Read more »

trackback
9 years ago

[…] I et innlegg i Dagbladet idag; Noen ord om nikab. Min kommentar om samme tema igår finner du her. Kategori(er): Kort […]

zaki
zaki
9 years ago

jeg kan si bare at hun kan dra til helvete med dt opplegget.

Pleym
9 years ago

NB! Vi henstiller til den som ønsker å kommentere på Liberaleren om å føre et sobert språk. Helst uten banning.

Oda
Oda
9 years ago

Jeg synes et slikt skolebesøk høres fint ut jeg, noe jeg ville syntes var spennende da jeg gikk på skolen. Hadde vært interessant å høre hva hun mener å tenker. Jeg har inten tro på at norske ungdommer lar seg påvirke negativt av dette. Etter å ha vokst opp i hjem med demokratiske verdier, hvor mye skade kan en time ha? Her må vi ha litt tiltro til ungdommen! Bare se hvor engasjerte ungdomen har vært for demokrati og for mer åpenhet etter 22. juli. Det finnes tema som heller skal snakkes ihjel enn ties ihjel 🙂

Marianne
Marianne
9 years ago

Dersom Aisha skal få spillerom, forutsetter jeg at jøder, homofile og liberale kvinner får stille på lik linje hos de mange innvandrerrike skoleklassene på Oslo øst for å legge frem SITT syn.

Pleym
9 years ago

Det er mye hat og sinne ute og går mot muslimer og islam i kommentarfeltet. Forbausende få går inn i argumentasjonen for å la Aisha reise rundt på skolene.

Hun har altså bidratt til en bok der unge, muslimske kvinner skriver om forskjellige temaer. Det er derfor hun reiser rundt.

Min artikkel innebærer ingen støtte til hennes standpunkter, og den er heller ikke noe forsvar for å bruke niqab, hijab eller burka.

Anders
Anders
9 years ago

Jeg er helt enig med det hun sier. Demokrati må han en grense. Norge er jo et hore land. mer demkorati desto mer dumhet;)

Luce
Luce
9 years ago

Merkelig nok. Når muslimer selv sier at man skal slutte å være så naive er det ingen som hører etter, men man SKAL høre etter når noen som er FOR denne bruken av det ene og det andre snakker.

Mange muslimer som bor i Lahore i Pakistan bruker IKKE burqa eller niqab, mens når de flytter ut så blir de mer fundamentalistiske og ekstreme og plutselig skal bruke det. HVORFOR?

Aisha
Aisha
9 years ago

Saken er nå den at jeg verken støtter Taliban, eller er imot demokrati. Men hyggelig å vite at folk er villig til å støtte min rett til å ha disse meningene, DERSOM jeg en gang i fremtiden skulle hatt slike meninger.

Jeg vet med meg selv hva sannheten bak VG-oppslaget er… og det er ingenting annet enn at det har blitt brukt en metode som heter: klipp-og-lim-og-manipuler-Aishas-sitater-så-godt-du-kan-for-at-det-blir-en-sexy-medie-sak!

Mvh
Aisha

hore
9 years ago

c

hore
9 years ago

Finn på noe bedre og gjøre din lille amatør

hore
9 years ago

leker smart hva tror du at du er.

Ottar
Ottar
9 years ago

Du er på lik linje med kulturredaktøren (!) i Aftenposten Knut-Olav Almås, makeløst historieløs og direkte undergravende i din ignoranse. Å dekke denne personens føringer bak ytringsfriheten er et svik og hån mot de verdier som er selve grunnlaget og forusetningen for en videreføring av velferdssamfunnet. Det samme velferdssamfunn som denne islamisten har valgt å komme til. Hvem har konfrontert henne og hennes åndsfrender med at de lever på et hyklersk selvbedrag ved fortsatt å bli her i landet? Denne personen er i realiteten ingen meningsmotstander, som du og likestilte naivister ynder å fremstille det, men en fordomsfull person hvis… Read more »

Anne M
Anne M
9 years ago

Tydelig mye frustrasjon ute blant folk, hvorfor ikke gå dypere inn i hvorfor, og ikke bare avfeie med at folk er rasistiske. Skulle virkelig ønske at noen våget å rette søkelyset mot alle disse muslimske unge jentene som daglig kjemper for retten til å velge selv, og bli fri fra tvang og underkastelse. Alle vet de finnes. Og er det virkelig god støtte for disse tapre jentene, og la denne heldekkede skikkelsen få drive med det hun gjør???? Svaret er NEI. Skulle også ønske at fokus for en gang skyld ble rettet mot det faktum at mange kvinner ikke våger… Read more »

metron
metron
9 years ago

Kan bare oppfordre dem som må gå på disse foredragene om å snu ryggen til henne. Siden hun ikke vil vise folk sitt ansikt, trenger ikke andre å vise henne sitt ansikt heller. De som ifører seg slike plagg bør bare forbigåes som om de er usynlige.

max
max
9 years ago

Mon tro om humor og latterliggjorelse kunne vaert veien a ga for a fa folk til a slutte med slikt tull? Latterligjore troen pa 1600 ar gamle eventyr. Om en fyr idag skulle hevde han er guds taleror pa jorden, ler vi jo alle mann uten unntak og tenker mannen er sinnssyk. Men man skal tro pa en fyr som sa samme sak, bare for mye, mye lengre siden? DET er ikke bare litt latterlig… Og forresten virker niqab og alle de andre hodeplaggene MOT sin hensikt; jeg syns iallefall det er virkelig sexy. Eller sa ser de ut som… Read more »

H.R.G.
H.R.G.
9 years ago

Det dreier seg jo ikke om dette plagge,men om det Norske Demokratiet går på ræva.

Pleym
9 years ago

H.R.G, hvorfor går det så dårlig med det norske demokratiet om noen får benytte sin ytringsfrihet? Er ikke det selve forutsetningen for demokratiet?

Anonymous
Anonymous
9 years ago

Hvis vi skal tillate sånt med norske skattepenger på toppen av det hele, syns jeg andre idioter burde få lov til å holde foredrag for sin hat. Som f.eks Vigrid.

Bare fordi det er en muslim (minoritet) som holder en hatful (og ikke minst) idiotisk foredrag, betyr det ikke at vi MÅ bruke penger på det.

Skammer meg over å være norsk!

Fra arkivet