Notiser

Olof Palme hjalp Saudi-diktaturet

Den borgerlige svenske regjeringen har vært i hardt vær i det siste, grunnet militær bistand til diktaturet i Saudi-Arabia. Svenska Dagbladet skriver at Sverige har bistått Saudi-Arabia i 25 år, og den første avtalen kom istand i 1984 efter sterk personlig innsats fra daværende statsminister Olof Palme. Fredsduen og USA-kritikeren Palme hadde altså intet imot å bistå Saudi-Arabia med midler til å fortsette å undertrykke sine borgere.

Tags:

12 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Voodoo-king
Voodoo-king
10 years ago

Inntektsskatten i Saudi-Arabia er 0% Toppskatten i Norge er 47.8% Total skatteinntekt som andel av BNP er mindre enn 6% i Saudi-Arabia, i Norge er det svært vanlig at en person med normal inntekt og vanlig forbruk må betale 70% av det han/hun tjener i skatter og avgifter. Hva det vil si å undertrykke sine borgere er tydeligvis svært subjektivt. Sist jeg sjekket var foresten Saudi-Arabia et monarki og derfor ikke et diktatur. Å kalle Saudi-Arabia et diktatur er faktisk litt mindre saklig enn å kalle norge et marxsistisk diktatur. Med fagforeninger langt inn i stortingsalen er proletariatets diktatur ikke… Read more »

Pleym
Pleym
10 years ago

Dette er å snakke mot bedre vitende, Voodo-king. Vil du si at at en eneveldig konge ikke er en diktator?

Det er langt mer enn skattenivå som avgjør demokrati eller diktatur.

For eksempel ytringsfrihet, religionsfrihet, frie, hemmelige valg, bevegelsesfrihet etc. etc.

Karsten Eig
10 years ago

Et regime som putter kritikere i fengsel, kler kvinner i telt og halshogger for blasfemi er ikke et diktatur? Grunnen til at Saudi har lav skatt er at de har enormt med olje, som de lever av, med liten tanke for at det er en ikke-fornybar ressurs. Landet er en eneste stor hollandsk syke.

«Min far red på kamel. Jeg kjører bil. Min sønn flyr jetfly. Hans sønn vil ri på kamel» (saudiarabisk ordtak)

Voodoo-king
Voodoo-king
10 years ago

«Det er langt mer enn skattenivå som avgjør demokrati eller diktatur.

For eksempel ytringsfrihet, religionsfrihet, frie, hemmelige valg, bevegelsesfrihet etc. etc.»

hehe hva er forskjellen, og hvor lenge vil den vare?

I følge oslo tingrett er det totalt uakseptabelt å brenne koranen..

https://www.liberaleren.no/2012/04/09/tingretten-ford%c3%b8mte-koranbrenning/

Er det best å mangle ytringsfriheten i et land der hvor skattenivået er 0%, eller i et land der hvor skattenivået er 70%?

Pleym
Pleym
10 years ago

Nå har Liberaleren allerede kritisert den dommen, og heldigvis er den anket.

Når kvinner ikke får lov å kjøre bil, ikke lov å forlate hjemmet uten i følge med en mann, når en stadig mer tallrik kongefamilie lever på de øvrige innbyggernes bekostning, når innbyggerne ikke kan velge sine ledere etc. – da er det ikke demokrati.

Voodoo-king
Voodoo-king
10 years ago

hehe ja og i Norge kan en ikke kjøpe bil uten å måtte mate en stadig mer tallrik offentlig sektor. Det en bør gjøre er å redusere antall stortingsplasser til maks 100, dette ville ingen tape på siden politikere produserer en tjeneste med negativ verdi. Hvorfor betale politikere til å styre over halvparten av økonomien når markedet er langt bedre til å få mer ut av ressursene? Få land klarer å kombinere demokrati og kapitalisme, USA er muligens unntaket, om dette valget ikke eksisterer er monarki og kapitalisme tross alt bedre enn demokrati og sosialisme skjønt en kan diskutere hvor… Read more »

Gullstandard
10 years ago

Demokrati betraktes av Aristoteles som en dårlig avart av republikk. det er i seg selv ikke noe annet enn at et flertall av befolkningen bestemmer, uten noen begrensninger. Folkestyre eller pøbelvelde, begge betegnelser har blitt brukt. Skille mellom gode og dårlige styreformer er langt mer enn en referanse til maktbasen. Man kan ha (og har hatt) gode absolutte kongedømmer, med rettstat, og man har hatt rettsløse demokratier. Etter opplysningstiden har det vært en tendens til at demokratier har holdt seg til rettstatsprinsipper, men denne tradisjonen er tydelig på hell. Det gjelder å ikke stirre seg blind på formen, det er… Read more »

Karsten Eig
10 years ago

Det er mye stygt å si om Norge; om skattenivået, bilavgifter, en forvokst offentlig sektor, en tåpelig dom om koranbrenning, etc.

Men likevel: Vi i Norge har det materielt og frihetsmessig bedre enn de fleste mennesker i verden. Om du ønsker kan du si offentlig at statssjefen er en dust og at religion, også islam, er overtro. Sier du det i Saudi venter i beste fall fengsel, i verste fall halshugging.

Det gjør seg med en smule perspektiv.

Gullstandard
10 years ago

Det Karsten sa !

Pleym
Pleym
10 years ago

Karsten har sagt det presist.

Fra arkivet