Ukategorisert

Norge betaler for tvangsretur til diktatur

Returavtalen Norge har inngått med diktaturet i Etiopia vekker oppsikt. FN har stilt en rekke spørsmål – som norske myndigheter ikke har besvart. Onsdag denne uken sender 7 år gamle Nathan ut av sitt fødeland Norge, til et land han aldri har vært i.

Den norske regjeringen betaler ifølge Ny Tid 26 000 kr til diktatoren Meles Zenawis regime for hver eneste av flyktingene fra hans regime som Norge kan sende tilbake til ham.

FNs høykommisær for menneskerettigheter er kritiske til avtalen, og har stilt syv spørsmål til norske myndigheter:

«1. Are the facts alleged in the above summary of the case accurate?
2. How will your Excellency’s Government monitor how ARRA spends the money it receives for the implementation of the return and reintegration programme?
3. What is the role of the National Intelligence and Security Services in the return and reintegration process?
4. How will your Excellency’s Government ensure that the authorities in Ethiopia comply with the absolute prohibition of torture vis-a-vis the returnees?
5. What measures has your Excellency’s Government taken or does it intend to take to ensure an individual assessment of all Ethiopian nationals subjected to forced return; those who may be in need of international refugee protection or who are in need of human rights protection for other reasons?
6. What measures has your Excellency’s Government taken or does it intend to take to ensure an evaluation of the best interests of the child in relation to each Ethiopian child (any person under the age of 18 years) who may be subjected to forced return?
7. Please provide information on the status of the negotiations relating to other repatriation agreements between your Excellency’s Government and other countries, please indicate the contents of these agreements, and please send me a copy of the draft texts of the agreements, if available.»

Hele brevet finner du nederst i Ny Tid-artikkelen (se lenge lenger opp i artikkelen).

28.februar iår ble Norges støtte til regimet i Etiopia heftig debattert. Daværende bistandsminister Erik Solheim kritiserte Høyres leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite Ine Eriksen Søreide for å «slenge ut løse påstander» om regimet til Zenawi. Aftenposten hadde dagen efter denne kommentaren, om hvordan Norge forskjellsbehandler regimer som bryter menneskerettighetene.

Efter at Stortinget hadde sin debatt har Norge altså inngått returavtalen med Etiopia. Det viser ihvertfall at utenriksminister Jonas Gahr Støre og daværende bistandsminister Solheim ikke er bekymret for kritikken fra opposisjonen, om den tette kontakten med regimet i Etiopia. Eller kanskje Støre snarere regner med at også Søreide vil stå for den samme pragmatiske, nær sagt unnfalne utenrikspolitikken han selv har stått for – om det skulle bli regjeringsskifte neste år.

Fristen FN har satt for å få svar fra Norge er 20.mai, altså noen dager efter at Nathan er sendt ut av landet han er født i..

Mest lest

Arrangementer