Ukategorisert

Norberg: 10 lyspunkter dagen efter valget, tross alt

Den svenske samfunnsdebattanten, forfatteren og liberalisten Johan Norberg har på sin Facebook-side lagt ut hva han mener er 10 lyspunkter dagen efter det svenske valget. Med hans tilladelse publiserer vi lyspunktene.

«TIO LJUSPUNKTER DAGEN EFTER, TROTS ALLT

1. Sverige har liberala traditioner och stabila, demokratiska institutioner. Det har en tendens att moderera även de mest antiliberala när de får makt.

2. Ingen vinner tre val i rad nu för tiden, om man inte heter Angela Merkel. Med rätta var väljarna trötta på en allians som inte tycktes ha vilja och vision de senaste fyra åren.

3. En tredje alliansperiod utan majoritet, mening och mål hade varit en katastrof för idéklimatet. Ibland behöver man vila upp sig för att orka tänka igenom, ompröva och restaurera.

4. De rödgröna fick ingen majoritet. Löfven har varken ett mandat eller en majoritet för att rulla tillbaka allt alliansen åstadkommit.

5. Efter tid i opposition får S vanligtvis 45 procent av rösterna. Nu tangerar partiet det sämsta resultatet någonsin och får inte ens var tredje väljare. Enpartistaten är för alltid borta.

6. Alla trodde att det nya, vänster-Miljöpartiet skulle bli tvåsiffrigt. Men V, MP och Fi får bara 15 procent – tillsammans. Den anti-materialistiska vänstervågen verkar begränsad till några kvarter i Stockholm.

7. För något år sedan trodde alla att Centern skulle åka ur riksdagen på grund av liberaliseringen av partiet. Men partiet fick 6,6% och i en tuffare, mognare Annie Lööf ser vi en potentiell oppositionsledare.

8. Ibland vet man inte vad man har förrän det är borta. Fredrik Reinfeldt (och Anders Borg) kommer att gå till historien som mannen som lyckades avsocialdemokratisera Sverige och valde öppenhet när övriga Europa stängde gränserna.

9. Invandringen är inte ens bland väljarnas tio viktigaste frågor, enligt VALU. Det är inte bara invandringsmotstånd som driver väljare till SD och att kompromissa med det är inte svaret.

10. Till sist: Har du bränt ut dig på att argumentera och kampanja dygnet runt utan resultat? Du förtjänar mitt varmaste tack. Det var INTE utan resultat. Det viktigaste är inte hur vi röstar eller vilka som bildar regering. Det viktigaste är idéer. Om du så bara övertygade en enda person till om liberala idéer så är vi en till som kommer att kämpa för frihet och öppenhet när det som bäst behövs.

Som min vän Mattias Svensson konstaterar, liberalismen är bättre rustad intellektuellt än på länge: http://metrobloggen.se/mattiassvensson/att-vara-kontrar-denna-samtid/

Vi liberaler behöver inte dras med i det politiska spel och den skrikpolariseringen vi har framför oss. Om vi vill rädda världen ska vi i stället läsa, bilda oss, argumentera sakligt och artigt och ha intellektuellt självförtroende nog att inte anpassa oss bara för att de andra är fler eller skapar falska och extremt begränsade alternativ som de vill pressa oss att välja mellan.

Som Mattias skriver: ”Vi har inte en trevlig tid framför oss, men just detta gör själva trevligheten till en revolutionär handling.”

Vi ses i den revolutionen, vänner.»

Les også Norbergs analyse av valget på det svenske nettstedet Metro.

Tags:

,

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer