Ukategorisert

Historisk i Finnmark

Fylkespolitikerne i Finnmark skal for første gang behandle et innbyggerinitiativ. Det skjer i fylkestinget på onsdag.

Saken i fylkestinget handler om at kvensk språk skal få en høyere status. Det er Norske kveners forbund som har fremmet dette oppropet som har fått over 600 underskrifter, nok til at politikerne må ta fatt på saken.

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som står bak nettstedet Min sak. Dette nettstedet skal skape mer engasjement og åpenhet. I Liberalerens redaksjon hørte vi om Innbyggerinitiativet for cirka ti år siden, men det er begrenset hvor mange saker som har blitt fremmet gjennom ordningen. Derfor er morgendagens behandling i Finnmark fylkesting en milepæl for politisk engasjement i Norges nordligste fylke.

Nå er ikke Innbyggerinitiativet alfa omega for borgere som ønsker politisk behandling av saker. Det kryr av muligheter til å fremme saker gjennom organisasjoner og de politiske partiene. Det kan faktisk være at Min sak og Innbyggerinitiativet er en unødvendig konstruksjon i det norske samfunnet. Antall saker kan tyde på at ordningen er unødvendig.

Inntil Innbyggerinitiativet blir avskaffet, noe som helt sikkert ikke skjer, bør kommuner og fylkeskommuner markedsføre ordningen. Et minimum bør være lenker og informasjon på kommunale nettsider. Hvis man virkelig mener Innbyggerinitiativet er viktig for demokratiet, bør informasjonen om ordningen være lett tilgjengelig for befolkningen på nett.

Bodø Venstre har fremmet et spørsmål til ordføreren, og ber om svar om kommunen vil markedsføre Innbyggerinitiativet på kommunens nettsted.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer