Magasin

Frihetsfrontens sommerseminar

Det er den tiden på året der svenske Frihetsfronten avholder sitt sedvanlige sommerseminar – annen halvdel i august. Slik er det også iår. Året er 2015. Den norske delegasjonen er redusert til én, men det er like fullt en delegasjon. Man begir seg i bil langs E18 til Köping før turen går over Uppsala til Barnens Ö, der sommerseminaret som regel finner sted (unntaksvis har det vært andre steder).

Av J.K. Baltzersen, sporadisk gjesteskribent hos Liberaleren

Førstemann ut som foredragsholder er Henrik Sundbom. Han snakker om India. Han snakker blant annet om hvordan India var godvenn med Sovjetunionen frem til den falt. India fikk sin uavhengighet i 1947, men den markedsøkonomiske friheten kom ikke før med nettopp Sovjetunionens fall.

Så kommer Nima Sanandaji. Skribenten kjenner ham fra Fria Moderata Studentförbundet for flere år siden. Han spøker med at Frihetsfrontens sommerseminar er stedet for å møte folk som er bevæpnet (slapp av, det dreier seg kun om luftvåpen). Den bevæpnede selv sier at om det er noe sted man kan øve seg med våpen, må det være Frihetsfrontens sommerseminar. Skribenten får selv prøve seg ved en anledning.

Men først er det foredrag ved dr. Sanandaji. Vi får høre om hans bok Scandinavian Unexceptionalism. Noen veldig få trykte eksemplarer deles ut gratis, men boken er også tilgjengelig fra Institute of Economic Affairs. I et nøtteskall er budskapet at de skandinaviske/nordiske land er rike fordi de har en kulturell kapital fra før de store «velferdsstatene» å tære på. Vi får selvfølgelig også høre om det fantastiske paradislandet Norge der absolutt ingen trenger å jobbe.

Så avsluttes foredragene den første dagen, og vi får middag og kan delta i sosial aktivitet. For det er nemlig ikke kun forbeholdt sosialister å hygge seg sosialt. Liberalister og andre frihetsvenner liker veldig godt å omgås sosialt. Rødvin trives vi godt med, som Frihetsfrontens mangeårige formann en gang har sagt.

Neste dag er det Jim Turney, tidligere formann i amerikanske Libertarian Party, nå bosatt på Kypros, som er førstemann. Hans tema er hvordan man snakker liberalistisk til dem som ikke har det som «morsmål». Hans konklusjon er at det skal man ikke, man skal snakke det sproget mottageren forstår. Han advarer mot den som «vet» at han har rett. I løpet av seminaret kan Turney fortelle at mediene misliker å bli brukt til å «skape et navn». Derfor er det slik at hvis du kjemper for en sak og du ikke har et kjent navn, er det en kamp i motbakke å nå frem. Skribentens senere refleksjon over dette er at dette i betydelig grad kan forklare Donald Trumps valgkampsuksess. Han har nemlig ikke trengt å opparbeide seg navnegjenkjennelse.

Så er det nok et foredrag før lunch. Jan Jörnmark har utgitt bok om byers utvikling. Han viser bilder av forfalne amerikanske byer. Skribenten stiller spørsmål om San Francisco og skattenivå. Er det noen grense for hvor mye California kan sette opp skattenivået før folkene i og rundt Silicon Valley flytter derifra? Nettverksverdien av å holde til der er ganske høy. Der er det fortsatt endel å gå på.

Så er det den vanlige lørdagslunchpausen på noen timer. Nok en gang er det anledning til å snakke med nye og gamle venner.

Lena Andersson er førstemann ut efter lunch. Hun snakker om postkolonialisme og identitetspolitikk. Hun forklarer at det ikke er helt lett å forstå mennesker hvis ikke bare ideologi er helt forskjellig fra ens egen, men har en helt annen virkelighetsforståelse. Foredraget vekker latter, og det kommenteres efterpå at foredraget var fantastisk bra.

Så er vi kommet til sistemann lørdag. Dette er riksdagsrepresentant Hanif Bali fra Moderaterna, Høyres søsterparti. Han kan fortelle at han kan politikkens spill. Og dette kan han lære oss som er på sommerseminar. I spørsmålsrunden går det tydelig frem at publikum ikke er veldig interessert i lære seg dette, men tvertimot holde seg langt unna. Bali forteller også at han har noen politisk ukorrekte synspunkter i innvandringspolitikken.

Nok en gang er det tid for middag og en lang kveld med hyggelig sosial omgang.

Susanne Tarkowski Tempelhof er førstemann som foredragsholder søndag formiddag. Her får vi høre om BitNation, som Tempelhof er sjef for. BitNation skal tilby «myndighetstjenester» i områder med svake eller feilede stater. BitNation skal også kunne tilby forskjellige identiteter for å beskytte folk mot represalier. Det skal bli spennende å følge denne bruken av blokkjedeteknologien fremover.

Til slutt er det Frihetsfrontens «store sol», Henrik Alexandersson, HAX, som avleverer rapport om «rikets» tilstand. Noen ekstrem stor optimisme er det nok ikke å spore. Det skal bli spennende å høre hva han har å si til neste år nå som både Brexit har fått flertall i folkeavstemning og etablissementet i det republikanske partiet i USA nettopp har fått seg en kraftig nesestyver.
Det er lunch søndag, og derefter begir den norske enmannsdelegasjonen seg mot riksgrensen.

Frihetsfrontens sommerseminar går også iår – altså i 2016 – av stabelen på Barnens Ö, et stykke nordøst for Stockholm. Helgen er iår 19.-21. august. Foredragsprogrammet er slik:
• Andreas Henriksson, debattredaktør, Dagens Samhälle, et foredrag om det debattindustrielle komplekset
• Christian Engström, tidligere medlem av EU-parlamentet for det svenske Piratpartiet, et foredrag om basisinntekt eller borgerlønn
• Dan Korn, folkelivsforsker, forfatter, fotograf og rabbiner
• Hans Åkerman og Robin Hesselstad, Buddler, et foredrag om delingsøkonomi
• Stefan Olsson, statsvider og skribent
• Henrik Tham, professor i kriminologi, et foredrag om utviklingen av svensk narkotikapolitikk og menneskerettigheter som støtte for undertrykkelse
• Carl Johan Rehbinder, foredrag om hippiekulturens bidrag til friheten
Og så har vi selvfølgelig alt det sosiale i tillegg.

Mere informasjon om sommerseminaret finner du på Frihetsfrontens hjemmeside.

Mest lest

Arrangementer