Ukategorisert

Borgerlønn?

Det er vanskelig, omtrent umulig å forsvare borgerlønn på en troverdig måte med liberalistiske prinsipp.

Fra 2017 gjør Finland et forsøk på å gi arbeidsledige 560 euro hver måned, uten vilkår, ifølge Forskning.no.

Tone Fløtten er daglig leder ved forskningsstiftelsen Fafo. Hun synes prosjektet i Finland er svært interessant. Særlig fordi dette er det første landet som ligner på oss som prøver ut borgerlønn. Fløtten stiller samtidig spørsmål ved om eksperimentet er stort nok til å kunne si noe om hvordan borgerlønn ville fungere i praksis.

Økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo vil følge spent med på det som skjer i Finland de neste to årene. Moene mener at det generelt eksperimenteres alt for lite, både i sosialpolitikken og økonomien generelt.

I Norge har Venstre snakket varmt om borgerlønn. Sosialliberale har argumentert for en målsetting om en garantert minsteinntekt for alle som av ulike årsaker ikke faller inn i det ordinære arbeidslivet og dermed ikke kan forsørge seg selv.

Borgerlønn er langt unna Liberalisme, men det skal bli spennende å følge forsøket i Finland.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer