Ukategorisert

Liberalisering har ikke gitt økt konsum

Det er ikke automatisk sammenheng mellom tilgjengelighet og konsum av alkohol, noe Rapporten Rusmidler i Norge 2016 fra Folkehelseinstituttet viser.

Liberalister vil liberalisere alkoholpolitikken kraftig. En liberal alkoholpolitikk er god alkoholpolitikk. Motstanderne bruker ofte argumentet om at mange salgs- og skjenkested vil gi kraftig økning av konsumet. Argumentet fra formyndere står sterkt i mange av kommunestyrene til Stortinget og i regjeringen.

Selv om liberalister er i klart mindretall i ønsket om liberalisering av alkoholpolitikken, har tilgjengeligheten økt. Det er enklere å få salgs- og skjenkebevilling i en kommune og Vinmonopolet har fått flere butikker. Til tross for økt tilgjengelighet har innenlandsk alkoholomsetning, det vil si salg ved vinmonopol, i dagligvare- og utelivsbransjen, gått ned fra 6,8 liter ren alkohol per innbygger i 2008 til 6 liter i 2015.

En liberal alkoholpolitikk er god politikk, og politikken blir aldri for liberal! De som misbruker alkohol vil misbruke alkoholdige drikkevarer uansett om politikken er liberal eller illiberal, noe Norge er et godt eksempel på.

Tags:

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Gi en liten gave til LiberalerenGi en liten gave til Liberaleren
  Vi trenger Liberaleren som et sterkt talerør for den liberale høyresiden. Her er en mulighet til å hjelpe oss.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Prøysenisme er god liberalismePrøysenisme er god liberalisme
  “Å forklare essensen av liberalisme gjennom Alf Prøysen, sier du?” Check!
 • Mangfold versus enfoldMangfold versus enfold
  Markedet skaper mangfold og politikk skaper enfold. Hva vil du velge?