Ukategorisert

Liberalisering har ikke gitt økt konsum

Det er ikke automatisk sammenheng mellom tilgjengelighet og konsum av alkohol, noe Rapporten Rusmidler i Norge 2016 fra Folkehelseinstituttet viser.

Liberalister vil liberalisere alkoholpolitikken kraftig. En liberal alkoholpolitikk er god alkoholpolitikk. Motstanderne bruker ofte argumentet om at mange salgs- og skjenkested vil gi kraftig økning av konsumet. Argumentet fra formyndere står sterkt i mange av kommunestyrene til Stortinget og i regjeringen.

Selv om liberalister er i klart mindretall i ønsket om liberalisering av alkoholpolitikken, har tilgjengeligheten økt. Det er enklere å få salgs- og skjenkebevilling i en kommune og Vinmonopolet har fått flere butikker. Til tross for økt tilgjengelighet har innenlandsk alkoholomsetning, det vil si salg ved vinmonopol, i dagligvare- og utelivsbransjen, gått ned fra 6,8 liter ren alkohol per innbygger i 2008 til 6 liter i 2015.

En liberal alkoholpolitikk er god politikk, og politikken blir aldri for liberal! De som misbruker alkohol vil misbruke alkoholdige drikkevarer uansett om politikken er liberal eller illiberal, noe Norge er et godt eksempel på.

Tags:

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer