Ukategorisert

Foreslår at Vinmonopolet overtar taxfreesalget

Det har lenge vært debatt om taxfreesalget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter.

Jan Arild Snoen er en av skribentene som i mange år har ønsket taxfree-ordningen dit pepperen gror. Fjern ordningen og reduser avgiftene, er ønsket til Snoen ifølge én av artiklene om saken på Minervanett.

Senterpartipolitikerne Kjersti Toppe, Sigrid Simensen Ilsøy og Emilie Enger Mehl har fremmet et representantforslag der de ønsker at Vinmonopolet skal overta taxfreesalget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter. Senterpartipolitikerne mener i likhet med Folkehelseinstituttet, at taxfreesalget er med på å øke alkoholkonsumet og at en økning i alkoholkonsumet har direkte effekter på folkehelsen.

–Stortinget ber regjeringen sørge for at Vinmonopolet overtar taxfree-salget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter når avtalen med Travel Retail Norway AS går ut i 2022, og på egnet vis og senest i forslag til statsbudsjett for 2019 informere Stortinget om framdrift for arbeidet og hvilke lovendringer som vurderes, ifølge representantforslaget til Kjersti Toppe, Sigrid Simensen Ilsøy og Emilie Enger Mehl.

Når liberalere argumenterer mot taxfree-ordningen, er det ut fra et ønske om lavere alkoholavgifter. Den tanken deler ikke Senterpartiet, i alle fall ikke ut fra partiets alternative statsbudsjettforslag.

Ulempen med å oppheve Avinor-ordningen er at dette vil redusere Avinors inntekter, penger det statlige aksjeselskapet bruker til å opprettholde lufthavner i distriktene.

Debatten i Stortinget om forslaget kan bli spennende. I tillegg til selve vedtaket er argumentasjonen politikerne bruker i debatten viktig for fremtidens alkoholpolitikk.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • En styrke og en svakhetEn styrke og en svakhet
  En av liberalismens sterkeste og viktigste sider er samtidig dens største svakhet.
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Med en klype saltMed en klype salt
  Hva måler man egentlig når man måler fattigdom på den måten som gjøres i Norge?
 • Den merkelige historien om syndeskattDen merkelige historien om syndeskatt
  Dominic Frisby skriver om alt våre formyndere har forsøkt å skattlegge for å endre adferden vår.