Ukategorisert

Foreslår at Vinmonopolet overtar taxfreesalget

Det har lenge vært debatt om taxfreesalget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter.

Jan Arild Snoen er en av skribentene som i mange år har ønsket taxfree-ordningen dit pepperen gror. Fjern ordningen og reduser avgiftene, er ønsket til Snoen ifølge én av artiklene om saken på Minervanett.

Senterpartipolitikerne Kjersti Toppe, Sigrid Simensen Ilsøy og Emilie Enger Mehl har fremmet et representantforslag der de ønsker at Vinmonopolet skal overta taxfreesalget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter. Senterpartipolitikerne mener i likhet med Folkehelseinstituttet, at taxfreesalget er med på å øke alkoholkonsumet og at en økning i alkoholkonsumet har direkte effekter på folkehelsen.

–Stortinget ber regjeringen sørge for at Vinmonopolet overtar taxfree-salget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter når avtalen med Travel Retail Norway AS går ut i 2022, og på egnet vis og senest i forslag til statsbudsjett for 2019 informere Stortinget om framdrift for arbeidet og hvilke lovendringer som vurderes, ifølge representantforslaget til Kjersti Toppe, Sigrid Simensen Ilsøy og Emilie Enger Mehl.

Når liberalere argumenterer mot taxfree-ordningen, er det ut fra et ønske om lavere alkoholavgifter. Den tanken deler ikke Senterpartiet, i alle fall ikke ut fra partiets alternative statsbudsjettforslag.

Ulempen med å oppheve Avinor-ordningen er at dette vil redusere Avinors inntekter, penger det statlige aksjeselskapet bruker til å opprettholde lufthavner i distriktene.

Debatten i Stortinget om forslaget kan bli spennende. I tillegg til selve vedtaket er argumentasjonen politikerne bruker i debatten viktig for fremtidens alkoholpolitikk.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer