Ukategorisert

Utenriksministeren svarte på spørsmål om Saudi-Arabia

Petter Eide, stortingsrepresentant for SV, stilte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) spørsmål om utenriksministeren er villig til å revurdere norsk politikk overfor Saudi-Arabia, inkludert stans i norsk salg av forsvarsmateriell, som en respons på Saudi-Arabias undertrykkende opptreden og brutale krigføring i Jemen?

Av en eller grunn blir Saudi-Arabia regnet som en venn av Norge.

–Drapet på Jamal Khashoggi er dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt. Det må gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt drapet. Vi forventer at saudi-arabiske myndigheter bidrar til å oppklare saken, og at de skyldige stilles til ansvar, har utenriksministeren skrevet i svaret.

–Vi har tett kontakt med EU og andre nærstående land om saken. Når det gjelder eksport av forsvarsmateriell, har Norge et strengt og omfattende eksportkontrollregelverk. Det er aldri blitt åpnet for eksport av våpen og ammunisjon (A-materiell) til Saudi-Arabia. Som et «føre var»-tiltak ble det i desember 2017 besluttet å innskjerpe praksis ytterligere når det gjelder eksport av B-materiell til land som deltar i den saudiledede koalisjonen i Jemen, ifølge Søreides svar publisert på Regjeringen.no.

Tags:

Mest lest

Arrangementer