Debatt

Greta Thunberg og Terje Søviknes

Denne julen har jeg tenkt mye på Greta Thunberg og Terje Søviknes. Jeg har tenkt på folkeskikk og raushet. På hvordan man behandler andre mennesker

Greta Thunberg streiker for klimaet. Foto: Anders Hellberg

Greta Thunberg er utnevnt til årets person av Time. Det skyldes hennes innsats i kampen mot global oppvarming. Mangt kan sies om hennes budskap, men det lar jeg ligge i denne kommentaren. Det som jeg har tenkt på er hvordan hun er blitt behandlet.

Mange som er uenige i hennes sak har vært virkelig stygge med henne. Hets er en ganske presis betegnelse. Slikt har stadig dukket opp på Facebook-feeden min. Dette er ikke slik man bør behandle en engasjert 17-åring. Det finnes noe som heter folkeskikk og å ta hensyn. Egentlig bør man ikke behandle noen på den måten, men anstendige mennesker tar mer hensyn til barn og ungdom.

På den andre siden har du dem som har skjøvet frem Thunberg som et symbol for en politisk sak. Det er heller ikke særlig pent. Hensikten helliger ikke middelet. Hun er ung og sårbar og med diagnoser som bør tas hensyn til. Hvis global oppvarming er en slik enorm trussel som enkelte mener, bør de kunne finne en voksen frontfigur med solid fagkunnskap.

Terje Søviknes

Terje Søviknes blir fortsatt hetset ganske kraftig på sosiale medier på grunn av Søviknes-saken. Denne saken understreker viktigheten av å ta ekstra hensyn til unge mennesker. Det er liten tvil om at det Søviknes gjorde var upassende. Det skjedde imidlertid i 2000, for nesten 20 år siden.

Det finnes noe som heter raushet og tilgivelse. Det skal ikke være slik at en enkeltepisode er ødeleggende for all fremtid. Så vidt jeg har fått med meg, har Søviknes oppført seg anstendig siden saken ble avsluttet.

Jeg er lærer. Jeg har merket meg at mange lærere har vært mer opptatt av hensynet til Greta Thunberg enn mange andre. Jeg tror det skyldes at vi er opptatt av å beskytte unge mennesker. Det gjør selvfølgelig at vi reagerer sterkt mot det Terje Søviknes gjorde. Vår erfaring med ungdom har imidlertid også vist oss at det er vanlig å gjøre feil i livet. Det skal ha konsekvenser. Det gir læring.

En feil skal imidlertid ikke være en livstidsdom. Selv ikke for dem som man er uenige med. Det eksisterer nemlig en tendens til at man hater sine fiender og elsker sine venner, uavhengig av handlinger.

Jeg ønsker meg tvert imot tverrpolitisk raushet og folkeskikk. Jeg håper på en reaksjon og en tilgivelse hver gang jeg selv feiler. Raushet er et vakkert ord.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer