Magasin

Jay Leno fyller 70 år

I dag er en av de største amerikanske talk show hostene 70 år. For meg vil alltid Jay Leno være den viktigste. Han har gitt meg utrolig mange gode øyeblikk.

Muligens er Ed Sullivan, Johnny Carson og Oprah Winfrey større, men det var Jay Leno som gav meg et innblikk inn i amerikansk politikk og kultur lenge før det ble allemannseie gjennom internett.

Jeg så The Tonight Show hver kveld. Showet startet med en monolog. Den var storartet, dagsaktuell og gjorde narr av det meste. Særlig politisk korrekt var den ikke. Hvor Leno står politisk, var umulig å vite fordi alle fikk sitt pass påskrevet. Med perfekt timing og et smil og en latter som tok brodden av det meste. Hvis du vil se en av monologene, så kan du jo se denne 20 år gamle fra da han fylte 50 år:

Det var deretter morsomme innslag. Det var mange faste poster som kom igjen med ujevne mellomrom. Nedenfor følger en del av disse.

Jay Leno lagde falske intervjuer.
Folk som gifter seg har ofte upassende etternavn.
Jay Leno drev med JayWalking der han intervjuet folk. Her om Pickup lines.
Headlines var en stor suksess år etter år. Dette er et kort klipp. Det finnes timesvis av disse på YouTube.

Etter innslagene satt Jay Leno bak pulten og hadde gjester som han pratet med. Han fikk alle de største gjestene. Til og med presidentene kom på showet, og ikke bare mens de drev valgkamp.

Nesten alle sa ja til å besøke Jay Leno.

Det var fascinerende å se gode intervjuer med alle slags store personligheter. Det var her politikere stilte opp for å få frem sine saker. Kjendiser stilte opp når de hadde noe å selge. Kjendiser som hadde gjort en stor tabbe. De store navnene stilte om og om igjen. Her er noen eksempler:

Det var av og til dyr på besøk. Her har Steve Irwin med både søte og ikke så søte dyr.

En av grunnene til at jeg likte Jay Leno så godt var at han hadde en slik nysgjerrig raushet over seg. Han var uformell, ekte og direkte. Ikke noe for snøflak som ikke tåler en vits som ofte er litt på kanten. Og av og til over.

Her er et ganske nytt lite intervju der han snakker litt om politisk korrekthet og om italienske røtter:

I løpet av årene, gikk ikke alt som planlagt. Her er en samling med klipp som gikk litt galt. Det ble uansett godt tv.

Hvis du har lyst til å se et helt show, kan du for eksempel se dette fra 1992:

Tonight Show with Jay Leno – May 29, 1992

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer