Kommentar

Renten til null!

Norges Bank senket nylig styringsrenten til null. Det er en bunnrekord i norsk økonomisk historie. De venter nullrente ut 2023. Hvilken betydning har nullrenten for økonomien?

I sentralbankens pressemelding skriver de at «Etter hvert som situasjonen normaliseres, vil lave renter bidra til at aktiviteten tar seg raskere opp». Lavere rente gjør det billigere og lettere å ta opp lån, og bankene vil sannsynligvis heller tilby lån i pengemarkedet enn å oppbevare pengene i Norges Bank. Kreditten vil altså ekspanderes, og etterspørselen vil øke. Dette vil også kunne forsterkes gjennom den såkalte ‘forventningskanalen’. Folk forventer høyere etterspørsel som følge av lavere rente, og vil derfor reagere med forventlig høyere etterspørsel. Forventninger kan altså være selvoppfyllende. Uansett vil den høyere etterspørselen bety høyere inflasjon, altså betydelig prisvekst på varer og tjenester, i tillegg til at de som sparer penger taper med lavere pengeverdi og lav rente.

Å sette renten til null betyr også svakere kronekurs. Det vil si at vi må betale flere NOK for å få en gitt mengde utenlandsk valuta, for eksempel euro eller dollar. Da det blir dyrere å veksle til annen valuta blir også importvarene fra utlandet dyrere, i tillegg til høyere kostnader for turister og andre som reiser til utlandet. Altså får vi høyere prisvekst også i importen. Eksportindustrien får motsatt effekt, fordi de utenlandske valutaene de sitter på kan de nå skifte ut med høyere mengde NOK. Redusert rente vil derfor, gitt at alle andre faktorer holdes like, tjene eksporten og straffe importen.

Intuitivt kan det virke logisk å senke renten for å hindre økonomien fra stagnasjon, men i praksis vil dette bare utsette problemet. Den store mengden kreditt og gjeld må på et tidspunkt betales tilbake. I mange år har Norges Bank hatt relativt lav rente som har ligget på under 2 prosent i nesten et tiår. Dette har bidratt til den voksende gjeldsboblen som Norge sitter med. Husholdningers gjeld utgjorde 119 prosent av BNP i desember, og den ekstra kreditten fra bankene har ført blant annet til en voldsom boligboble. Bobler må sprekke. Det er ikke bærekraftig å løse økonomiske problemer med å få folk til å ta opp enda mer gjeld. Konsekvensen blir bare gjeldsbobler og høye priser. Sparing og produksjon av kapital, det som virkelig skaper økonomisk vekst, blir tilsidesatt. Ved å senke renten til null blir problemet bare verre, og når engang i fremtiden renten må økes for å for eksempel bekjempe høy inflasjon, så vil gjeldsrammede Norge ha store problemer. Dette på toppen av et pensjonsfond som ikke kan møte alle pensjonsforpliktelsene.

Norge trenger å oppdatere sine økonomiske teorier. John Maynard Keynes sine teorier om å «stimulere» økonomien i krisetider er som å gi en drukken mann enda mer alkohol for å hindre en hangover. Det har ikke fungert, og Norges Bank trenger å fokusere på å oppmuntre til sparing og produksjon, ikke etterspørselsstimuli.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet