Nyheter

Partilederdebatten: vi trenger færre abstrakte poenger, flere reelle løsninger

Nylig foregikk det en stor partilederdebatt på NRK ledet av Fredrik Solvang, hvor partilederne til alle Stortingspartiene var deltagende. Noe av det som er unikt med denne debatten er det at Trine Skrei Grande opptrådde her for siste gang som Venstres partileder.

Koronatiltak dominerte agendaen. Som ventet forsvarte Solberg regjeringens koronapolitikk, imot Støre og venstrepartienes kritikk. Til å begynne med handlet mye av diskusjon om rent praktiske koronatiltak, som grovheten av de nasjonale tiltakene, permitteringer, effekter på smittespredningen og økonomien. Særlig bemerkelsesverdig var Siv Jensens ønske om at alle innreisende til Norge skulle tvangstestes for korona, noe som virker overraskende gitt FrPs liberalistiske profil. 

Gradvis skinte det frem ideologiske poeng, særlig fra venstresiden. Rødt, SV og Arbeiderpartiet appellerte i økende grad til de tradisjonelle sosialistiske verdiene. Bjørnar Moxnes insisterte på at regjeringens politikk skadet norske arbeidere og fremmet sosial dumping, og “økte forskjeller” var et sentralt tema for venstresidepartiene, med unntak av Miljøpartiet de Grønnes sin hengivende kamp mot klimautslipp. 

Koronasituasjonen krever praktiske beslutninger, men vi har sett at politikerne, særlig på venstresiden, bruker gamle ideologiske poeng for å vinne stemmer. Istedenfor å diskutere hva det mest effektive og den mest frihetsvennlige løsningen er, klager Støre og Co. på økte forskjeller, selv om det er svært irrelevant for situasjonen vi befinner oss i nå.

Vi trenger politikere som tar utgangspunkt i den praktiske hverdagen til folk, ikke folk som kommer med abstrakte ideologiske poeng som «sosial rettferdighet», «forskjeller» eller «global klimakamp». Frihet, smitte og den økonomiske tilstanden bør være på agendaen, ikke ideologi og utdatert filosofi!

Fra arkivet

Arrangementer

  • Mont Pelerin Society - Oslo 2022
    • 04/10/2022 - 08/10/2022
    • Oslo
  • LibertyCon 2022
    • 14/10/2022 - 15/10/2022
    • Miami