Kommentar

Endelig lokale koronatiltak

I går besluttet regjeringen at flere nasjonale smitteverntiltak skal erstattes med lokale tiltak ved smitteutbrudd. Dette er ikke bare godt nytt for de av oss som foretrekker mer lokal styring, det er også en rasjonell kursendring i et land med en smittesituasjon som varierer mye i omfang og geografi.

Oslo er i en helt annen smittesituasjon enn de fleste andre kommuner i landet. Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau fra Pixabay

Kommuner som Molde, Stavanger og Arendal har stigende smitteutvikling, mens Oslo, Trondheim og Kristiansand har flatet ut kurven. Bergen viser en synkende trend etter at kommunestyret vedtok midlertidig strengere koronatiltak.

Strengere tiltak i Oslo

Bruk av munnbind hvor det er mye smitte er like
naturlig som å bruke sikkerhetsbelte i høy
hastighet. Foto: Privat

De som har fulgt med på debattene mellom byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) og helseminister Bent Høie (H) de siste ukene har sikkert lagt merke til det som kan se ut som en maktkamp om hvem som tar nordmenns helse mest på alvor. Da byrådet i Oslo ønsket å vente med å innføre FHI og helsedirektoratets nye lokale anbefalinger, som blant annet innebar påbud om munnbind på offentlig transport, truet helseministeren med å innføre nasjonale tiltak. Man kan spørre seg om såpass strenge tiltak egentlig er nødvendig eller om dette hovedsakelig var et politisk stunt fra Høyres side. Det er uansett et faktum at Oslo har det prosentvis høyeste smittetallet i befolkningen (ca. 0,7%) og at den totale smitten bør ned for å forhindre en ny smitteutvikling som blir uoversiktlig og vanskelig å få kontroll på.

Undertegnede reiste gjennom Oslo med buss og tog 25. – 27. september og ble overrasket over hvor få mennesker som brukte munnbind. Folk stod generelt for tett, og holdt krysset hverandre med mindre enn én meters avstand. I tilfeller hvor myndighetene ikke lykkes i å instruere innbyggerne i hvordan man viser hensyn til andre mennesker, så er et påbud om munnbind etter min mening rimelig. Selvom et standard munnbind ikke filtrerer vekk COVID-19 så reduserer det dråpesmitte betraktelig, noe som beskytter andre mennesker fra din uoppdagede smitte. Det er heller ikke farlig å bruke munnbind, så den personlige ofringen er liten selvom munnbind kanskje ikke er verdens mest kledelige plagg.

Hyggelige endringer for kommunene

Øl kan nytes på tapp etter kl. 00 fra 12.
oktober. Foto: Richard Winter fra Pixabay

Regjeringens endring fra nasjonale til lokale tiltak er hyggelig for bekymrede Oslos mest bekymrede innbyggere, men ekstra hyggelig for innbyggerne i kommunene som knapt har merket koronapandemien. En oppmykning i breddeidretten, kulturbransjen, reiselivsnæringen og serveringsbransjen har vært etterlengtet, og fra 12. oktober vil breddeidretten gradvis gjenåpnes for voksne, nasjonal skjenkestopp kl. 00 skal oppheves og samlinger på opptil 600 mennesker kan foregå på utendørsarrangementer. Dette åpner nye muligheter for næringsliv, kultur, innenlands reising, sosial omgang og ikke minst et mer levende bybilde. Det viktige nå er at kommunepolitikerne klarer å vise ansvar og handlekraft ved en eventuell oppblussing av smitte, slik at regjeringen får bekreftet tilliten som er gitt for lokal styring. Kanskje vil dette åpne muligheter for enda mer lokal styring i fremtiden, med flere lokale reguleringer for varer, tjenester, helse, skole og skatt?

Les mer om føderalisme og desentralisering her.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer