Kommentar

La tallene berolige deg

I dag kom jeg over et ganske så foruroligende Facebook-innlegg. Jeg har lyst til å si at denne typen innlegg også er besynderlig, men dessverre er det slik at disse innleggene på meg virker å bli nokså vanlige. Innlegget så slik ut:

(Klikk for større bilde!)

Vedkommende ble altså tipset om Facebook-gruppen “Stop Lockdown: Full gjenåpning av Norge – NÅ.” siden personen har blitt omtalt av andre som hysterisk. Nå er personen bekymret fordi gruppen har 14 200 medlemmer.

14 200 høres jo unektelig ut som et ganske høyt tall. Det er tross alt nok til å fylle opp tilskuerkapasiteten til Norges 9. største fotballstadion, Fredrikstad stadion. (De 8. største fotballstadionene i Norge har derimot noen sitteplasser til gode for flere tilskuere!) Særlig hvis du forestiller deg dem som en protesterende folkemengde, høres tallet 14 200 svært høyt ut. En folkemengde på 14 200 personer i protest utenfor Stortinget hadde utvilsomt skapt oppstyr.

La oss derimot ikke forhaste oss med konklusjonene, og heller prøve å sette dette tallet i perspektiv.

Ifølge IPSOS SoMe-tracker, Synlighet.no og Statista er det cirka 3,5 millioner norske Facebook-brukere. Dette inkluderer angivelig inaktive brukere, og også mennesker som har registrert flere brukere. Av disse, er 69 % av dem aktive på en daglig basis. Med andre ord er det 2 415 000 norske Facebook-brukere som er aktive.

Aritmetikken herfra er ganske enkel.

(14200*100):2415000 = 1420000:2415000 = 0,59

Sagt på en annen måte: 0,59 % av aktive norske Facebook-brukere har meldt seg inn i gruppa “Stop Lockdown: Full gjenåpning av Norge – NÅ.” og enkelte mener dette er bekymringsfullt. Dem om det.

0,59 % fortjener vel ikke særlig mye mer enn et skuldertrekk som motsvar. Selv om vi skulle tidoblet medlemsantallet i gruppa (14 200*10=142 000) hadde vi ikke havnet på mer enn stusselige 5,9 %. Vi måtte imidlertid ha 85-doblet gruppas medlemstall før vi hadde havnet på et flertall.

Jeg ville nok ha avventet med å bekymre meg en stund til, tror jeg.

Mest lest

Arrangementer