Kommentar

Julehilsen til klimasaksøkerne

I dag er det 51 år siden startskuddet for det norske oljeeventyret gikk. Man kan mene hva man vil om olje og klima, men vær, om ikke takknemlig, i det minste bevisst, over hva som finansierer det norske organisasjons- og samfunnsliv.

På lille julaften i 1969 ble Ekofiskfeltet erklært drivverdig. Dermed var oljeeventyret i gang. Eventyret er trolig ikke på langt nær over. Nesten nøyaktig 51 år senere ble det i går – dagen før lille julaften – klart at de fire organisasjonene som saksøkte staten – Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Greenpeace Norge og Besteforeldrenes klimaaksjon – ikke fikk medhold i høyesterett. 

Ekofisk-senteret. Foto: ConocoPhillips

Det slutter aldri å forbause meg hvor tilsynelatende utakknemlige enkelte aktører i samfunnsdebatten er for statsstøtten de tross alt har fått.

La oss ta for oss noen få nøkkeltall:

  • I skrivende stund er oljefondets markedsverdi på nesten elleve tusen milliarder kroner (10 915 787 152 446) .(1
  • I 2019 mottok Natur og Ungdom i overkant av 9 millioner kroner (9 328 320) i offentlige tilskudd ifølge egne regnskapstall.(2
  • I 2019 mottok Naturvernforbundet kroner mer enn 27,5 millioner kroner (27 660 071) i offentlige tilskudd ifølge egen årsrapport.(3
  • Ifølge Besteforeldrenes klimaaksjons årsrapport for 2019 kommer organisasjonens inntekter «i all hovedsak fra kontingenten».(4) Det hadde likevel vært interessant å vite hva organisasjonen eventuelt mottar i offentlige tilskudd. 
  • Greenpeace Norge mottok ikke offentlige tilskudd i 2019.

Ifølge organisasjonenes egne tall, mottok de dermed samlet sett, bare i 2019, minst 37 millioner kroner i offentlige tilskudd. La oss heller ikke glemme at vi her snakker om årlige bevilgninger. Ikke bare mottar organisasjonene flerfoldige millioner årlig i offentlige tilskudd, men man kan jo bare begynne å gjette om hva de tre rettsrundene har kostet. 

Man behøver ikke å være rakettforsker for å forstå at vi neppe hadde tatt oss råd til slike bevilgninger til slike organisasjoner hadde det ikke vært for vår svimlende oljerikdom. All den tid organisasjonene går inn for avvikling av petroleumsvirksomhet bør de samtidig reflektere over egne budsjetter.

Akkurat det bør kanskje slike organisasjoner ta inn over seg neste gang de vurderer å saksøke staten. Det er i det minste tidvis verdt å minne om hva som finansierer deres ideelle engasjement, selv om det er for klima. 

God jul!

Rettelse 27. desember kl. 13:53: I en tidligere versjon av denne kommentaren sto det at Greenpeace Norge mottok offentlig støtte. Det stemmer ikke, og er nå rettet.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer