Kommentar

Forventet ukrainsk seier i Lyman

Få dager etter Russlands høyst symbolske annektering av distriktene Luhansk, Donetsk, Zaphoriziha og Kherson, av hvilke Luhansk var det eneste Russland var i nærheten av full kontroll over, erobrer Ukraina nok et viktig logistikksenter og trafikknutepunkt nord i Donetsk. Det er en utvetydig militær og strategisk seier for Ukraina.

Tross Putins løfter til hjemmepublikumet om å forsvare alle gjenværende territorier etter nederlaget i Ukrainas Kharkivoffensiv, og ikke minst implikasjonen av annekteringen som skulle tilsi dette var russisk land som ville bli forsvart med alle midler, trekker dårlig organiserte russiske styrker seg tilbake. Som i Kharkiv for tre uker siden skjer det alt for sent, og med dertilhørende store og unødvendige tap i personell og materiell.

Putins historiefortelling rundt angrepskrigen i Ukraina svekkes for hvert militære nederlag, også på statskontrollert russisk TV. Selv de fremste propagandistene har gitt opp forsøkene på å fremstille nederlagene som taktiske tilbaketrekninger (dog med hederlig unntak for det russiske forsvarsdepartementet, som synes å satse på en plass i historiebøkene i samme kapittel som komiske Ali).

Det er åpenbart Ukraina som har initiativet og overtaket i nord.

Propagandafortellingen modifiseres derfor i retning av å legge skylden på inkompetente russiske generaler, korrupsjon, nepotisme og svik. Det er for én gangs skyld en riktig og konstruktiv vinkel fra propagandistene, men det utelater fortsatt den viktigste årsaken til nederlagene: Putin selv, og regimet han har skapt.

Krigsforbryteren på toppen har i følge stadig flere kilder selv insistert på å fatte militære beslutninger på detaljnivå, i takt med sviktende krigslykke. Derigjennom har han bundet sine generaler på hender og føtter i en stadig vanskeligere situasjon, som i tur skyldes det helt unødvendige oppdraget Putin selv har definert om å erobre nabolandet.

Nå gjenstår det å se hvor mange militære nederlag og hvor mange forsendinger med transportkode 200 som må til før russiske pekefingre finner himmelretningen mot Kreml.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer