Ukategorisert

Jordbærpoliti og barnearbeid

Bjørn Erik Sørbye leder for LO’s sommerpatrulje i Akershus og Romerikes Blad hadde søndag den 4. Juli en lengre reportasje om barnearbeid på Øvre Romerike. Avbildet i T-skjorter med påtrykte karikaturer av grådige kapitalistsvin, kunne representantene for LO’s sommerpatrulje sjokkert fortelle om en ti år gammel gutt som solgte jordbær ved E6.

Av R. I.

Gutten var imidlertid fornøyd med arbeidsbetingelsene for sin sommerjobb og ønsket å spare pengene han tjente til datautstyr. Mandag den 5. Juli ble den samme saken fulgt opp i VG hvor Stian Tombre som var guttens navn og hans mor var fortvilet over LO som skulle anmelde Stians arbeidsgiver «Jordbærekspressen» for brudd på norsk lov. Dette ville medføre at Stian mistet muligheten til å spare opp penger til innkjøp av datautstyr og ville ifølge hans mor bidra til at han ville gå rundt å slenge mesteparten av sommeren.

Personlig må jeg si at jeg blir ganske overrasket når LO omtaler Stians arbeidssituasjon som barnearbeid med de assosiasjoner dette frembringer. Å trekke paralleller mellom for eksempel barn i den tredje verden som er avhengige av å arbeide for livnære sin familie og en gutt som frivillig har valgt å bruke sin fritid til å selge jordbær med foreldrenes tillatelse, er temmelig latterlig. Når forbudet mot barnearbeid ble innført var dette en konsekvens av at den økte velferden takket være den kapitalistiske markedsøkonomien og industrialiseringen gjorde det mulig for foreldre å forsørge familien uten å være avhengig av barnas arbeidsinnsats. Dette bidro til et allment krav om at barn bør bruke barneårene til noe mer meningsfylt enn hardt fabrikkarbeid, personlig er jeg ikke motstander av en slik lovgivning. Når LO imidlertid bruker denne loven på et symbolpolitisk grunnlag til å tråkke på barn og ungdom som ønsker å bruke noe av sin fritid til å tjene inn litt lommepenger blir jeg mektig provosert. Kanskje på tide å myke opp dette lovverket slik at vi unngår en situasjon hvor AP/LO staten begynner å rasle med politikøllene hver gang lille Ole hjelper sin Onkel med å plukke poteter, eller Kari arbeider noen timer for naboen med male gjerdet.

Uten å virke moraliserende vil jeg avslutningsvis påpeke at jeg tror det kan være en viktig erfaring for barn å lære at økonomiske verdier må skapes før de kan brukes. Særlig med tanke på den mentalitet som råder i vårt sosialdemokratiske samfunn hvor det blir oppfattet som akseptabelt å bruke staten som maktmiddel for å karre til seg mest mulig av andres verdiskapning.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer