Ukategorisert

Dårlige lærere er et problem

VG har i dag en reportasje om hvor lave krav som stilles for å komme inn på lærerhøyskolene. Bestått videregående er tilstrekkelig.

Skolene har problemer. Problemene er klassiske. La oss anta en matvarebutikk, med kunder som ikke kan handle andre plasser, og ta til takke med hva de får. En slik butikk vil ha helt gale incentiver. Den vil kunne redusere kvaliteten på sine ansatte uten at kundene kan bytte butikk. Den kan ha dårlig vareutvalg uten at kundene kan gå til noen konkurrent, o.s.v. Slik drives skolen i dag.

Nesten uansett hvor dårlige lærerne er, må foreldrene akseptere at barna må ha dem som lærere. Det finnes ingen ting å tjene på å ha gode lærere på en skole, elevene må gå der uansett. Bedre lærere som nødvendigivs må være dyrere lønnsmessig, vil bare være en ekstra utgiftspost, noe som ikke er heldig på stramme budsjetter.

Resultetet er at det spares på lærerlønningene og rekrutteringen blir deretter. Ved et system der elevene selv kunne velge skole, og privatdrevne skoler kunne gå konkurs dersom de ikke fikk nok elever, ville skole derimot tjene på å ansette topplærere til sin skole, selv om de må betale mer i lønn. Med en slik konkurranse vil lærerlønningene stige og rekrutteringen øke.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer