Ukategorisert

Personlig ansvar

Det har vært en debatt de siste dagene om hvorvidt det er statsminister Bondevik eller hans sjåfør som er ansvarlig for råkjøringen. Sist ute er SV-lederen i dagens Aftenposten som mener at Bodnevik er ansvarlig.

Problemstillingen handler om hvem som er skyldig, den som gjør en ting, eller den man arbeider for. Dette er en prinsipielt viktig problemstilling. Å frikjenne den som gjør en handling, tok man oppgjør med etter krigen. Man kunne ikke skylde på at man bare fikk en ordre.

Sjåføren er således ansvarlig og bør behandles på linje med enhver som kjører slik som han gjorde. Hva da med Bondevik? La meg være frekk nok til å sammenligne han med Hitler. Hitler begikk neppe særlig mange personlige overgrep mot noen i Tyskland. Hvis man skal se på personlige overgrep, er han ganske så uskyldig. Men han gav ordre om mange grufulle handlinger, således må han regnes som uskydlig.

Dette er noe av det ondeste ved staten, at den fritar mennesker deres ansvar. De kan skylde på andre, kanskje «the chain of command» som det heter i amerikanske filmer. Det er imidlertid alltid individuelle mennesker som handler, men staten skjuler dette faktum. Det bør bli slutt på at det finnes kommandolinjer som skjuler hvem som er den slemme i systemet.

Både Bondevik og sjåføren må fordømmes, såsant det er noe å fordømme dem for. Med dagens veistandard er det mange plasser trygt og sikkert å kjøre i 120 i 80-sonen, men det er en annen debatt…

Mest lest

Arrangementer