Ukategorisert

Totalitære tilbøyeligheter

I en internettpoll på Nettavisen mener i skrivende stund et flertall at det er galt å løslate de siktede i Orderud-saken.

De mener altså at det er riktig å varetektsfengsle folk i mer enn ett år. Og at det er riktig å varetektsfegsle så mange i en sak. Dette er skremmende, det er nesten så man får lyst til å la dem smake sin egen totalitære medisin.

Det å fengsle folk før de er dømt er meget tvilsom praktis. At varetektsfengslingen ofte skjer under strammere vilkår, brev- og besøksforbud, enn vanlig fengsling, gjør det enda verre.

Folks syn i avstemningen gjenspeiler imidlertid bare en generell holdning i folket. At det er greit å knekke noen egg for å lage en omelett. De synes det generelt sett er viktigere å ta skyldige, enn å beskytte uskyldige. I en rettsstat er slikt farlig, det er en nødvendig forutsetning for å gjøre den til en politistat.

Mest lest

Arrangementer