Ukategorisert

Ikke ta fra oss gatesalget

Oslo kommune skal stramme inn på muligheten til salg av blomster og frukt på fortau i Oslo. Forslaget er tåpelig, og det er to hovedgrunner til det.

Vi trenger en levende by, ikke en steril by. Jeg går nesten daglig oppover Bogstadveien og det er koselig med utstilte blomster og frukt og bøker m.m. på gaten. Det skaper liv. Man føler at man er en del av en levende by, med handel og mennesker.

Det er i tillegg flott å få varene utstilt slik at man slipper å gå inn i hver butikk for å finne ut hva de selger. Varene bør nærmest mulig kundene. Spesielt nå før jul er det herlig med alt det kommersielle forbruket som skjer i Oslo, og som er synlig når man spaserer gatelangs. Synet av kapitalistisk næringsvirksomhet, utstilt på gaten, ikke bare til alles vinning, men også som en estetisk oase. En blomsterutsuilling på gaten som ikke ser flott ut, selger svært dårlig. Derfor anstrenger butikkeierne seg for å gjøre det finest mulig.

Den andre grunnen er fordelene slik handel fører til for det private næringsliv, alle butikkene som får vist frem varene sine. De får bedre kontakt med kundene og får utstilt sine varer slik at vi kan beskue dem og handle uten å være nødt til å gå inn i butikken først. De siganliserer også gjennom dette at de er åpne og har varer å selge.

Uten det intime gatesalget, ville nok en rekke butikker fått problemer. Grønnsaksbutikker er nesten helt avhengige av dette salget, og vi som kunder elsker dem. Jeg tror byen vil tape noe av sin sjarm og sitt mangfold om byråkrater med målebånd ødelegger gatehandelen.

Mest lest

Arrangementer