Ukategorisert

Rusmoralismen

I dag melder Aftenposten at 27% av Oslo-ungdom mellom 15 og 20 har prøvd hasj eller marihuana. Dette fremstilles som urovekkende. I går ble det med bekymring konstatert på TV2 nyhetene at alkoholforbruket blant unge hadde økt sterkt på 90-tallet.

Men er det egentlig så ille at unge mennesker drikker mer eller røyker mer? At økningen i alkohol er mest beklagelig kan det vel ikke være noen særlig tvil om, siden alkohol er mye farligere enn hasj og medfører større sosiale problemer.

Det er imidlertid uansett slik at rus er en naturlig del av menneskers liv, noe de fleste mennesker i alle kulturer har behov for og glede av. Jeg er selv totalavholdende med tanke på alle rusmidler og har aldri prøvd noen. Jeg spør meg selv imidlertid av og til: «Bruker folk rusmidler fordi de liker å ha det trist og jævlig?»

Selvsagt ikke! Folk bruke rusmidler fordi det gir dem et lykkeligere og mer behagelig liv. Og dette gjelder enten det er snakk om et glass vin til maten, en cannabis-bønne på vorspielet eller en halvliter til fotballkampen.

Poenget er at det bør være opp til den enkelte selv å bestemme over sitt bruk av rusmidler. Dette er noe formynderiske politikere bør holde seg unna. De klarer uansett ikke å hindre folk i å gjøre dumme ting. Bare se på narkotikaforbudet; har det ført til at folk ikke bruker narkotika eller fjernet alle sosiale problemer?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer