Ukategorisert

Gratulerer, Fanden

Det er i dag 11. desember. Fra gammelt av kjent som Djevelens fødselsdag, fortalte en kamerat meg for et par dager siden. Men hvorfor kalles det dette?

I gamle dager ble skatten innkrevd to ganger i året, 11. juni og 11. desember. Dette var en gave til staten, til Fanden selv og derfor ble det kalt Djevelens fødselsdag.

I gamle dager var skatten betraktet som mye større belastning enn i dag, til tross for at de var mye mindre enn i dag. En av grunnene var at folk var fattigere den gang, skatt er alltid verst for fattige mennesker.

En viktigere grunn er at skatt tidligere ble betalt på en måte som gjorde at folk merket hva de betalte i skatt. I dag er mesteparten av skatten skjult for folk. Arbeidsgiveravgiften ser folk aldri noe til. Inntektsskatten bir automatisk trukket av lønnen før man mottar dem. Og merverdiavgiften og andre slike avgifter er allerede medberegnet i prisene.

Staten har altså spekulert seg i å stjele pengene til folk uten at de merker det.

Mest lest

Arrangementer