Ukategorisert

Formynderiet sprer seg

vil Statens tobakksskaderåd totalforby røyking på alle utesteder.

Tanken er skremmende. Dette er formynderi uten like. Riktignok er det slik at folk ikke har rett til å røyke på andres bekostning. Men det bør også være slik at den som eier en eiendom, bør bestemme om det skal være tillatt å røyke der.

Gjennom en slik ordning vil det være markedet som bestemmer hvorvidt det blir røykfritt eller røyking på utesteder. Dette vil føre til at alle får rett til å skape sin røykfrie eller røykende sfære. Rett og slett fordi markedet gir mangfold. Foreløpig tyder det på at flest mulig ønsker å kunne røyke på utesteder. Og da er det rettferdig at det er flest steder med røyking tillatt.

Alternativet gjennom at staten betaler det er at man får en ordning for alle. Tidligere har det vært slik at allergikere er blitt diskriminert. Nå virker det som om formynderiet svinger i en annen retning. Nå er det røykerne som skal straffes. Saken viser bare hvor galt det blir når staten skal leke formynder og helseprofet. La folk bestemme over seg og sitt i stedet!

Comments are closed.

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
    Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
  • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
    Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
  • Ny moderne rettsstatNy moderne rettsstat
    John Rawls rettferdighetsteori er et forsøk på å begrunne politisk makt og se statens funksjon gjennom nye øyne – eller kanskje heller bak et slør?