Ukategorisert

Det offentlige rom

For mange handler ytringsfrihet om å tillate ting i det offentlige rom. Dette er imidlertid en avsporing noe som et oppslag i VG viser.

Justisdepartementet vil forby annonsering av seksuelle tjenester fordi slike annonse virker støtende i det offentlige rom. Dette oppslaget er interessant og illustrerer et viktig poeng i forhold til ytringsfrihet. Utgangspunktet er rett og slett at folk har ulike interesser i forhold til hva de liker og hva de anser som støtende. Jeg synes Anne Enger Lahnstein er støtende, skal hun ikke derfor ikke få lov til å vises offentlig?

I et offentlig rom vil det alltid være ulikt syn på ting. Et skille mellom Anita Apelthun Sæle som ikke vil se pornofilm og alle de som vil se slikt. Selvsagt skal ikke Sæle tvinges til å se på slikt mot sin vilje, like lite som hun kan påtvinge sitt syn på oss andre. Dette virker som et uløselig problem, og det er dette som får både ytringsfrihetskommisjonen og andre til å foreslå restriksjone rpå ytringsfriheten.

Det er imidlertid enkelt å komme unna denne konflikten. Man bare fjerne det offentlige rom og omdefinerer alt til private rom. Løsningen er rett og slett å innfør privat eiendomsrett. Da kan eieren av det enkelte rom selv velge hvilke rammer som skal gjelder der, og vips er problemet løst. Da vil det finnes rom der nesten alt er tillatt og andre der visse ting ikke vises.

På den måten skånes folk for uønskede ytringer samtidig som man kan ha full ytringsfrihet. Dette er et mye bedre alternativ enn et offentlig rom der alle påtvinges flertallets vilje. Et glitrende eksempel på hvor viktig og herlig privat eiendomsrett er.

Comments are closed.

Fra Liberalerens arkiv

 • Joda, det drypper nedoverJoda, det drypper nedover
  Trickle down economics er blitt en slags vits. Men ikke la deg lure: Den stemmer.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?
 • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
  Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
 • Med en klype saltMed en klype salt
  Hva måler man egentlig når man måler fattigdom på den måten som gjøres i Norge?