Ukategorisert

Ikke en krone

Helt tilfeldig så jeg Holmgang på TV2 i går. Temaet var de høye matvareprisene i Norge sammenlignet med i Sverige. Mitt inntrykk var at norsk landbrukspolitikk og målsetningen om at vi skal dyrke mat over hele landet var skyldig.

Det er på tide å ta et oppgjør med landbrukspolitikken, et hardt oppgjør. Bøndene bør ikke få en krone i subsidier. Samtidig bør selvsagt de kvoteordninger på f.eks. melkeproduksjon som finnes, avskaffes i sin helhet. Da vil vi få et rettferdig og effektivt landbruk. Så vil vi se hvilke bønder som kan fortsette med jobben sin og hvem som må finne seg noe nytt å gjøre.

Samtidig bør også toll på import av matvarer avskaffes slik at vi kan kjøpe billig mat i Sverige eller andre land om norsk mat er for dyr. Det er ingenting unaturlig ved å handle mat som er dyrket i et annet land. Det vil være like dumt å hevde dette som å hevde at det er unaturlig for Oslo-folk å kjøpe mat som er dyrket utenfor Oslo.

Det er helt naturlig å transportere mat og kjøpe og selge ut fra etterspørsel uansett hvor mat er produsert. Det er et slikt system som gjør at ingen områder med penger og ganske fri handel noensinne har blitt utsatt for sultkatastrofer. Fritt salg av mat, uten restriksjoner er til fordel for alle. For de som liker billig mat, for de som liker utenlandske kvalitetsvarer som ikke kan lages i Norge og for de av oss som liker å handle til alle døgnets tider.

Et skritt på veien er å la bønder stå på egne ben og ikke på andres. De fortjener ikke en krone av andre folks penger.

Mest lest

Arrangementer