Ukategorisert

Positivt fra arveutvalg

P4-nyhetene melder at arveutvalget som la frem sin innstilling i dag mener at fribeløpet for arv og gave til barn og foreldre bør dobles til 400.000 kroner. For andre bør det være 200.000 kr. Over fribeløpene vil de ha en flat sats på 12 prosent.

Forslaget må sies å være et skritt i riktig retning. Skatt på arv er skatt på penger det allerede er skattet av.

Et av problemene med skatt på arv er at det gir incentiver for eldre til å kvitte seg med pengene, med den konsekvens at de kan bli blakke dersom de lever lenger enn forventet. Med et skikkelig fribeløp, reduseres denne risikoen.

Et klassisk argument for høye arveavgifter er at mottakerne ikke har bidratt til å tjene disse pengene, men at de tvert imot mottar noe ufortjent som gir dem unike muligheter. So what! Det må fokuseres på giveren. Dersom vedkommende ønsker å gi vekk pengene til en person, er det rettferdig at vedkommende får pengene. Rettferdighet har ikke noe med å fortjene noe eller ikke.

Mest lest

Arrangementer