Ukategorisert

Fotball til folket

Selv de minst fotballinteresserte har nok fått med seg at det for tiden er EM i fotball. Da jeg tidligere i dag sjekket internettavisene slo det meg hvor stor andel av nyhetsoppslagene som handlet om EM.

Det kan kanskje synes merkelig at interessen for fotball er så stor, men jeg tror fotball bidrar til å dekke et grunnleggende behov hos menneskene. Behover for brød og sirkus, nærmere bestemt sirkusdelen av det. Menneskers behov for underholdning var velkjent for over 2000 år siden. Det har eksistert til alle tider sammen med f.eks. behovet for rus.

Mennesket har nemlig en del behov som i utgangspunktet ikke virker så rasjonelle og logiske. Noen menn i kortbukser som løper etter en ball gir i utgangspunktet lite mening. Det virker bare meningsløst på de som ikke er interessert selv.

Her er vi inne på et viktig punkt. At mennesker ikke har det samme behovet for underholdning. Vi lar oss underholde av ulike ting. Et kjennetegn med fotball er at det fanger interessen hos så mange. At det er slik, er hovedsaklig kulturelt betinget, i USA er det svært få som liker vanlig europeisk fotball.

Et annet sentralt poeng er at fotball, og andre tilsvarende underholdningsfenomener, har oppstått spontant. Fullstendig atskilt fra statens klamme hånd. Mennesker trenger ikke staten for å underholde seg, dette løses utmerket av folk selv.

Så de nærmeste ukene må de som ikke liker fotball, bare finne seg i tre daglige kamper på fjernsynsskjermen. Så kan de prise seg lykkelig over at det samme markedet har skapt andre kanaler som det ikke går fotballkamper på i løpet av de neste ukene!

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer