Ukategorisert

De små oppslag

Det hender av og til jeg kommer over nye lover som innebærer mindre individuell frihet. Lover som vedtas som en del av en annen lov, uten at den gis oppmerksomhet. De snikes inn bakveien uten at folk merker det.

Det mest tragiske eksempelet er Brustad-bua der hele fokus var på at noen buer fikk lov til å ha åpent på søndager. Det som ikke ble nevnt var at det også fulgte med at butikkene måtte stenge mye tidligere om kvelden.

Da jeg bladde i gårsdagens papirutgave av Dagsavisen kom jeg over følgende inne i en artikkel med et annet fokus og overskriften «Styrket sikkerhet for voldtektsofre»:

«Når lovendringene trer i kraft, må trolig nakenblader i kiosken gjemmes bort. Blader med struttende pupper og sprikende lår skal helst inn i et eget rom, men i alle fall høyt opp i bladhylla som mulig og med en svart plastskjerm foran».

Lovendringen innebærer at eieren av en kiosk ikke lenger skal få lov til å velge hvordan han vil selge blader i sin butikk. For det første er dette svært tvilsomt ut ifra et ytringsfrihetsperspektiv. Dernest innebærer det økte kostnader for en del kiosker om de skal tilfredsstille kravene.

Det viktigste er imidlertid at dette krenker eierens eiendomsrett over egen butikk. Det bør være opp til vedkommende selv å bestemme hva slags blader hun ønsker å selge, og hvor de skal plasseres. Vi ser allerede i dag hvordan markedet selv sørger for at det ikke selges pornoblader over alt. Dagligvarebutikkene selger ikke slike blader, men overlater dem til kiosker.

Uavhengig av saken, så er dette et typisk eksempel på hvordan lover snikinnføres uten noen som helst debatt. Det er forresten ikke tilfeldig, politikerne kan dette!

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer