Ukategorisert

Ingen forskjell

I Aftenposten i dag kan vi lese at det norske kontrollapparatet er ute av stand til å kartlegge genmodifiserte organismer (GMO) i matvarer. Grunnen er rett og slett at det ikke er noen vesensforskjell på genmodifisert mat og ikke-genmodfisert mat, bortsett fra hvordan den er blitt skapt.

For mange år siden stduerte jeg kjemi. Jeg husker jeg var på en faglig forelesning der en professor i biokjemi pratet om genteknikk. Det som særskilt er spikret fast i minnet mitt er hans utskjelling av politikere, og da i særdeleshet Kristin Clemet. De hadde rett og slett ikke peiling og uttalte seg stort sett feilaktig når de sa noe. Professoren opplyste blant annet at det ikke er noen forskjell på gen til mennesker og grønne erter.

Noe av poenget er at det faktisk ikke er noen stor forskjell på gener, enten de er menneskeskapt eller ikke. Noen mennesker har bare en primitiv hangup, en tanke om at naturlige ting er bedre. I de fleste tilfeller er det imidlertid motsatt. Det ville vært dumt å bytte ut noe godt med noe dårligere, derfor skjer dette svært sjelden. Genmodifisert mat eksisterer fordi det har store fortrinn fremfor naturens egne produkter, enten det gjelder smak, størrelse, pris eller noe helt annet.

Det er på tide å slutte og dra nisselua nedover øynene, og benytte oss av de fantastiske muligheter moderne genteknologi gir oss.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer