Ukategorisert

Vårt nye sosialdemokratiske folkeparti

Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet svever høyt på meningsmålingene for tiden. Det er vel usikkert på hvor langvarig fenomen det er snakk, det er en bransje der man ikke kan stole på kundenes trofasthet.

Det interessante er imidlertid hvordan FrP er i ferd med å etablere seg som et sosialdemokratisk parti. I går så jeg nestleder Siv Jensen på Holmgang i Hagens sykefravær. Mine tanker gikk under debatten til salige Anders Lange og hans Saga-tale i 1973 som startet det som skulle bli FrP. Selve kjernen i hans budskap kan sammenfattes i følgende sitat:

«De syke kan ligge i Selvåg-brakker, for det er skattebetalernes penger».

På Holmgang var det eneste budskapet fra Siv Jensen at nå måtte politikeren bruke mer penger. Oljefondet måtte brukes på diverse gode formål. Linjen tilbake til Anders Lange er brutt. Lange ville skreket på skattelettelser, på at folk måtte få tilbake noe av pengene sine siden staten hadde fått så mye oljepenger ekstra. Jensens budskap var det motsatte.

Anders Langes drøm er blitt til et sosialdemokratisk mareritt. Lange var klinkende klar på Saga-møtet, prinsippene måtte aldri ofres for å få flere velgere. Og det er nettopp det Hagen og Jensen gjør. De lover vekk andre menneskers penger i vilden sky.

Jeg skal i denne kommentaren ikke gå inn på hvorfor en slik politikk er feilaktig, men jeg må nevne en ting. Det er et faktum at statlige goder som er innført er svært vanskelig å avskaffe. Det skapes en pressgruppe som vil kjempe for å beholde sine privilegier. Resultatet av FrPs politikk vil derfor i praksis mest sannsynlig bli at dagens bruk av oljepenger blir morgendagens bruk av skattepenger for å finansiere sosialdemokratiske goder.

Det er ikke lenger så spennende om FrP blir med i regjering eller får mange stemmer. For ti år siden var de et alternativ, nå er de trygt plantet i det sosialdemokratiske sentrum.

Mest lest

Arrangementer