Ukategorisert

«Spionasje» bør legaliseres

Spionasje er et helt vanlig fenomen. Alle land bedriver denne virksomheten, det er prisen vi betaler for å ha grenser.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde på begynnelsen av 1990-tallet kontakt med en offiser i den russiske etterretningstjenesten KGB, som ga ham dekknavn og opprettet en mappe med personlig og politisk informasjon, skriver VG.

Den russiske etterretningstjenesten regnet Stoltenberg som en viktig kontakt, viser opplysninger som NRK Brennpunkt har innhentet.

– Jeg kan bekrefte at personen med det dekknavnet i KGB er identisk med vår nåværende statsminister Jens Stoltenberg, sier assisterende overvåkingssjef Stein Vale til NRK.

Det er slett ikke uvanlig at politikere har kontakter utenfor sitt eget vindu. Det er heller ikke rart at Stoltensbergs kontakt var tilknyttet KGB, og at organisasjonen lagde mappe og dekknavn på han. Slik gjør fortsatt alle land, det er prisen vi betaler for våre grenser.

Det å innhente informasjon bør legaliseres, uansett om det er andre land eller bedrifter. Det skjer i dag og det er helt vanlig. Det bør være opp til hver enkelt å beskytte seg mot at informasjonen ikke slipper ut. Istedenfor å dømme spionasje som fenomen bør de ansvarlige lage systemer som sørger for at informasjonen ikke slipper ut. Det bør for eksempel være opp til meg som eier av en bedrift å sørge for at mine konkurrenter ikke får vite min oppskrift, men mine konkurrenter vil forsøke å få vite mest mulig om bedriften, det vet vi av erfaring. Det samme eksemple kan brukes for landet Norge.

En legalisering av fenomenet betyr nedleggelse av Politiets overvåkingstjeneste, POT, men jeg ikke i mine verste fantasier tro at dette hadde vært et stort tap.

Mest lest

Arrangementer