Ukategorisert

Blir Bush president?

Etter en usedvanlig spennende valgthriller er det ennå ikke klart at George W. Bush har gått seirende ut av presidentvalget i USA.

Det er resultatet i delstaten Florida som avgjør, og der skilte bare noen få tusen stemmer mellom de to kandidatene, viste første telling, som pågikk i mange timer etter at valglokalene stengte.

Viser fintellingen at George W Bush har slått visepresident Al Gore, vil det bli en fin revansje for pappa Bush, som ble kastet ut av Det Hvite Hus i 1992 etter valgnederlaget for Bill Clinton.

George W Bush har i valgkampen oppført seg som en utrolig pragmatisk politiker. Skillelinjene mellom partiene betyr svært lite for han. Derfor vil det Amerikanske folket merke lite til den nye administrasjonen. Det kan bli litt mer skattelettelser og mer tro på såkalte familieverdier, men den vanlige amerikaner vil ikke merke skiftet. Det er synd prinsipper ikke står i forgrunnen i den amerikanske valgkampen lengere. Demokratiet hadde tjent på avstand mellom de forskjellige kandidatene.

For liberalister er det omtrent likegyldig hvem av de to som går av med seieren. Det betyr ingen drastiske endringer i noen retninger. Derfor gjør det svært lite forskjell om fintellingen viser Bush eller Gore seier.

Valgordningen i USA viser nå store svakheter. Vinneren kan ha minst stemmer, likevel flest valgmenn og dermed vinne valget. Dette er slett ikke rettferdig, og grunnloven bør endres på dette punktet.

Uansett hvem som vinner. La oss håpe Det Hvite Hus blir kjent for andre ting enn sex de neste 4 årene!

Mest lest

Arrangementer