Ukategorisert

Lavere lønn kan gi dårligere ledere

Næringsministeren ønsker levere lønn for lederne i statlige selskap. Aftenposten har en artikkel om dette i dagens avis.

Næringsminister Grete Knudsen synes ikke Telenor-sjef Tormod Hermansens nye lønn på tre millioner er i samsvar med vanlig norsk nøkternhet. Nå vil hun lage retningslinjer for lederlønn i statsbedriftene.

-Den nye lønnen til Telenor-sjef Tormod Hermansen er i overkant av den nøkternheten vi ellers er vant med, sier næringsminister Grete Knudsen til Aftenposten. Statsråden er klinkende klar:

-Inntil i går synes jeg lederlønningene i statsbedriftene har vært jevnt over rimelige, sier hun. Få dager etter at Arbeiderpartiets landsmøte rettet hardt skyts mot toppene i næringslivet, kommer det frem at statsbedriften Telenor går i fronten når det gjelder å øke toppleder-lønningene. Generalforsamling for Telenor er Ap.-statsråd Grete Knudsen.

Knudsen trekker også frem årets bonuser til Statoil-lederne, når hun begrunner hvorfor hun har endret syn på statlige lederlønninger. Dagbladet meldte i går at konsernsjef Olav Fjell får 440 000 kroner i bonus som julegave.

I stedet for å gripe inn overfor styrene, vil Grete Knudsen sette i gang et arbeid med retningslinjer for lønn til toppledere i statsbedrifter.

Hun ser dette i forhold til lønnshopp og bonuser i Telenor og Statoil:

-Disse sakene aktualiserer behovet for retningslinjer for toppledere i statsbedrifter, sier hun til Aftenposten.

Ved første øyekast kan tankene til næringsministeren virke spennende for alle, alt fra liberalister til de ytterst på venstresiden, men ulemper er det med dette utspillet også. Lavere lønn for ledere betyr at en rekke personer sier nei til slike oppgaver, personer som kanskje kunne ha gjort en ypperlig jobb. Har staten råd til å utelukke disse ? Hvis en ser på noen statsselskaper i dag, for eksempel Statsbygg, som går fra den ene fiaskoen til den andre, bør lederlønnen økes for å få nye og bedre ledere slik at nye skandale prosjekter kan unngås. Dagens leder i dette selskapet bør ikke få høyere lønn, men en annen kandidat bør få det dersom det blir aktuelt med nyansettelse Det er rett og slett et marked som fasetter lederlønningene og da blir det tåpelig av en statsråd å sette seg opp mot markedskreftene. Det må gi dårligere resultater. Svært få, med god kompetanse, tar en lederjobb i et statlig selskap av idealistiske grunner. Det er andre ting som lokker. Det å fastsette lederlønninger må være en styreoppgave uansett hva ministeren heter.

Næringsminister Grete Knudsen kunne enkelt å sluppet å bruke mye tid på statlige lederlønninger. Et salg av alle aksjene staten sitter på hadde ordnet det, men dagens Arbeiderpartiregjeringen utelukker denne muligheten, dessverre.

Tags:

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.
 • En flyktning til besvær?En flyktning til besvær?
  Finnes det markedsløsninger for å løse flyktningskrisen?
 • Joda, det drypper nedoverJoda, det drypper nedover
  Trickle down economics er blitt en slags vits. Men ikke la deg lure: Den stemmer.