Ukategorisert

Bør Norge følge etter?

Beklagelig, sier rådet for legeetikk, mens Levi Fragell i Humanistisk verdensforbund, betegner det som «nytenkende». Gårsdagens nederlandske ja til aktiv dødshjelp vekker sterke reaksjoner, skriver Nettavisen.

Etter mange års liberal dødshjelp-praksis på kanten av loven, vedtok i går Nederlands nasjonalforsamling en lov som gir legene rett til å utføre barmhjertighetsdrap. Dette er en utvikling jeg beklager, sier Reidun Førde, leder i legeforeningens råd for legeetikk.

Levi Fragell, president i Humanistisk verdensforbund, applauderer derimot Nederland-vedtaket. Det er bare et tidsspørsmål før andre land følger etter. Jeg er glad for at det går an å tenke nytt, sier han til Nettavisen.

Nederland er det første landet som legaliserer aktiv dødshjelp. Debatten vil helt sikkert blomstre opp i Norge og i andre land. Bør vi følge etter Nederland på dette området ?

Ideologisk er det ikke tvil. Folk bør få bestemme over sin egen død. Det er god liberalisme, ingen økonomisk argumenter brukes. De kan nemlig trekkes frem som gode grunner for både ja og nei i denne debatten.

På den andre siden kan det sies at mennesker ikke tenker rasjonelt når vi har det vondt. Dermed kan vi ta beslutninger som ikke er spesielt gode. Et ja til hjelp til å dø med sterke smerter trenger ikke å være et standpunkt som enn ville ha tatt under andre omstendigheter. Tilfeldighetene kan råde, uansett hvor strengt lovverket blir. Det hjelper ikke å si at den dette gjelder kan forberede seg, legene skal være sikker osv. Det er menneskelig vi snakker om og i livet er det svært få ting som er 100 prosent sikkert.

Vedtaket fra Nederland ønskes velkommen og debatten bør blomstre opp i Norge. Liberalismen gir oss rett til å bestemme over vårt eget liv. Dermed bør aktiv dødshjelp tillates, men det er et standpunkt jeg ikke jubler over.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Voltaire – vi trenger deg!Voltaire – vi trenger deg!
  Filosofen Voltaire formulerte selve essensen for forsvaret av ytringer.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Mangfold versus enfoldMangfold versus enfold
  Markedet skaper mangfold og politikk skaper enfold. Hva vil du velge?
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Et forsvar for retten til å være uorganisertEt forsvar for retten til å være uorganisert
  Velger du å være uorganisert, er du gratispassasjer. Ifølge fagbevegelsen.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.