Ukategorisert

Promillekjørerne skal tas

Det skal i desember slås ned på promillekjøring. Det skal gjennomføres mange kontroller. Fra 1. januar blir grensen satt ned til 0,2 mot 0,5 i dag.

Det hele starter i dag med store kontroller over hele landet. Justisdepartementet har pålagt alle politidistrikt å benytte alt tilgjengelig personell.

– Alle landets 54 politidistrikt og 370 lensmannskontor, samt Utrykningspolitiet, skal delta. Bare onsdag regner vi med at over 40 000 kjøretøy blir kontrollert, sier politiførstebetjent Terje Olsen i Justisdepartementet.

Landets sykehus er varslet, og står klare til å ta blodprøver der politiet finner det nødvendig.

I tillegg til å kontrollere om bilføreren er påvirket av rusmidler, skal politiet orientere om den nye promilleloven. Fra nyttår er promillegrensen satt ned fra 0,5 til 0,2. Med andre ord er det slutt på «kjørepilsen», det som tidligere ga gult utslag på alkotesteren er nå det samme som rødt og straffbart.

Grense på 0,2

– De som i dag får gult utslag, vil fra 1. januar bli behandlet som om det skulle være rødt, sier distriktsleder Einar Holand i Utrykningspolitiet for Troms og Finnmark. Han anbefaler alle til å tenke seg nøye om før de setter seg i bilen, spesielt dagen etter, skriver Aftenposten.

Jeg vil komme med følgende påstand: Det hjelper lite å øke antall kontroller og ennå mindre å senke promillegrensen til 0,2 prosent. Alle som kjører med promille i kroppen gjør noe dumt, men vil strengere lover gjør folk mindre dumme ? Nei, tvilsomt. Mennesker vil uansett lover og regler alltid gjøre en del dumme ting. Det å kjøre med promille i kroppen er dessverre et følge av dette.

Det er ikke lett å komme med en teori på hvordan en kan forhindre fenomenet promillekjøring. Det er faktisk heller ikke så enkelt å forklare hvorfor liberalismen fjerner problemet, hvis det er et problem da ? Er en dårligere å kjøre bil med en drink eller to innabords ?

Strengere lover og oftere kontroller bekjemper ikke fenomenet. Det gir bare mer trøbbel for enkeltmennesker som dessverre har gjort en såkalt dum ting.

Tags:

Mest lest

Arrangementer