Ukategorisert

Bush vant

Da er vinneren av årets presidentvalg i USA kåret. Vinneren heter George W. Bush.

Dette valget har vært en utrolig farse, men amerikanerne har sin eget grunnlov å takke for det. En stemme i Florida er mindre verdt enn en stemme i en «distriktsstad». Dette har tydeligvis kommer som et stort sjokk på hele USA.

USA bør endre grunnloven. Ordningen med valgmenn bør fjernes og hver enkelt stemme, uansett hvor en bor, må telle likt. Demokratiet er for alvorlig til å leke med slik USA tydeligvis har gjort i mange år. Hadde en annen valgordning fungert ville Gore ha vært vinner av valget, men slik gikk det ikke. Er det rettferdig ?

For oss som ikke bor i USA er det helt likegyldig om vinneren heter Bush eller Gore. De er relativt like politisk. Det er svært få dagsaktuelle saker liberalister ville ha vært mer enig med den ene eller den andre kandidaten, så små er forskjellene blitt, dessverre.

Likevel kan vi gratulere Bush med seieren. Det har vært en lang «valgnatt». Det bør USA huske neste gang de skal lære et u-land om demokrati og vise vei i hvordan et valg skal gjennomføres.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Norge som føderal republikk?Norge som føderal republikk?
  Norge er et parlamentarisk demokrati, men dét var ikke hva grunnlovsfedrene så for seg.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.