Ukategorisert

Bush vant

Da er vinneren av årets presidentvalg i USA kåret. Vinneren heter George W. Bush.

Dette valget har vært en utrolig farse, men amerikanerne har sin eget grunnlov å takke for det. En stemme i Florida er mindre verdt enn en stemme i en «distriktsstad». Dette har tydeligvis kommer som et stort sjokk på hele USA.

USA bør endre grunnloven. Ordningen med valgmenn bør fjernes og hver enkelt stemme, uansett hvor en bor, må telle likt. Demokratiet er for alvorlig til å leke med slik USA tydeligvis har gjort i mange år. Hadde en annen valgordning fungert ville Gore ha vært vinner av valget, men slik gikk det ikke. Er det rettferdig ?

For oss som ikke bor i USA er det helt likegyldig om vinneren heter Bush eller Gore. De er relativt like politisk. Det er svært få dagsaktuelle saker liberalister ville ha vært mer enig med den ene eller den andre kandidaten, så små er forskjellene blitt, dessverre.

Likevel kan vi gratulere Bush med seieren. Det har vært en lang «valgnatt». Det bør USA huske neste gang de skal lære et u-land om demokrati og vise vei i hvordan et valg skal gjennomføres.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer