Ukategorisert

Spår monarkiets undergang

Den 17. januar 1991 døde kong Olav, folkekongen. I dag, ti år etter, er det for første gang en reell diskusjon rundt monarkiets stilling i Norge.

Ifølge professor Trond Nordby ved Universitetet i Oslo har denne diskusjonen bare en utgang: republikk i Norge. Det har han også fortalt kronprinsen, ifølge Dagbladet.

Dersom monarkiet var en sykehuspasient, hadde det allerede blitt holdt kunstig i live, mener professor Nordby. Han mener det nå er på tide å koble av respiratoren, og innse at samfunnet trenger en ny styreform.

Dødsårsaken til kongedømmet Norge oppgir han som «fall fra stor høyde». En konge ribbet for reell politisk makt, og institusjon med presset symboleffekt, i følge Nordby.

Det er bare å applaudere for professor Trond Nordby.

Det finnes ingen grunner for å opprettholde vårt monarki. Nordby har en glimrende redegjørelse i dagens utgave av Dagbladet. Det eneste punktet Nordby bommer på er debatten. Er den så kraftig som Nordby skal ha den til ? Jeg mener nei. Det er stort sett liberalistene og noen aviser som fremhever sitt nei syn. Ikke en gang Sosialistisk Venstreparti, som er det eneste partiet på Stortinget som har programfestet en omgjøring til republikk, har denne saken på sakskartet. Heller ikke i Arbeiderpartiet er det en levende debatt, bortsett fra AUF lederen, som enig med Nordby og oss.

Debatten om monarkiets fremtid bør komme, men den har ikke startet slik Trond Nordby mener, dessverre. Kanskje gjør den det nå 10 år etter Olavs død.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer