Ukategorisert

Delta i fakkeltog i dag – eller virker det ikke likevel?

På Youngstorvet i Oslo kl. 1800 idag kommer mange mennesker til å møte opp for å delta i et fakkeltog mot rasisme

Den direkte foranledningen er det tragiske drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia for en uke siden.

Epostmeldingen «Drapet på Holmlia – innsats påkrevet» fra Antirasistisk senter har vært innom utallige epostkasser på få dager. Det er slik mobilisering på grunnplanet foregår i vår tid.

Nytter det ikke?
I media sier forståsegpåere at arangementer som dagens fakkeltog egentlig ikke nytter. Fordi det isolerer nynazistene enda mer. Det er trist at det må et drap til for å få folk opp av dvalen, men markeringer som denne er ikke uviktig. Det er tvert imot tvingende nødvendig å si klart ifra at nazismen ikke har noen fremtid i Norge. Dessuten er det lov å ha et håp om at dagens mobilisering kan bli starten på en holdningsendring i hele samfunnet.

Riksadvokaten har allerede gitt beskjed til landets politikamre at oppmerksomheten rundt saker der det taes ut tiltale efter par. 135 («rasismeparagrafen») i straffeloven, skal skjerpes.

Mobilisering mot hverdagsrasisme
Hovedparolen i dagens fakkeltog i Oslo er «Ja til et samfunn fritt for rasisme». Og den parolen er langt mer omfattende enn en kamp mot nazisme. For hverdagsrasismen i det norske samfunnet brer om seg som en snikende gift. Og om det norske folk skulle være grundig vaksinert mot nazisme, er det i forbindelse med hverdagsrasismen en mobilisering for en holdningsendring virkelig er påkrevet.

Å vitse med ny landsmenn
De siste dagene har avisene også hatt mange eksempler på tankeløse men sårende kommentarer og bemerkninger som folk kommer med i forbindelse med nye nordmenn. Alt fra rasistiske vitser til direkte tankeløse bemerkninger om nye nordmenns opphav og opprinnelse. Og det er altfor mange som lar være å ta til motmæle. Og dermed brer giften og aksepten seg. Fordi ingen reagerer.

Det er grunn til å ta inn over seg kong Haralds ord i forbindelse Holmlia-drapet: «Vi må alle gå i oss selv.»

Nobelprisvinneren Elie Wiesel har sagt det slik: «Godhetens fiende er ikke ondskapen, men likegyldigheten.»

Derfor: Møt opp til fakkeltog idag!

Ja til et samfunn fritt for rasisme!

Minneside og minneopprop for Benjamin Hermansen

Tags:

Mest lest

Arrangementer